Snorre Tønset forlater NRK etter 32 år – vil redde regnskogen

Her er Snorre Tønset på den siste reportasjejobben han gjorde for NRK. Reportasjen handlet om Red Bull og striden mellom Henrik Kristoffersen og Norges skiforbund. Bildet er tatt utenfor Red Bulls hovedkvarter utenfor Salzburg der NRK ikke fikk lov til å komme inn for å filme. Foto: Lokman Ghorbani, NRK

Snorre Tønset forlater NRK etter 32 år – vil redde regnskogen

Vil heller være kommunikasjonsrådgiver enn å sitte i redaksjonen og være en tilrettelegger.

Mandag 16. januar begynner Snorre Tønset i ny jobb i Miljøverndepartementet som kommunikasjonsrådgiver for den norske klima- og regnskogsatsingen. Det er et felt han har jobbet mye med som journalist.

– Det er ingen selvfølge å kunne bytte beite når du er så voksen som jeg er, men det blir spennende. Jeg gleder meg, sier 58-åringen.

Prosjektet handler om at Norge gir land med mye regnskog penger for ikke å hugge den ned. Jobben hans går ut på å formidle hva dette innebærer, hva pengene går til og utfordringene ved det.

Det var viktig for Tønset når han først skulle skifte side, at han kan stå for innholdet og intensjonen i prosjektet. 

Interessert i mediefolk?: Henning Aarset forlater Kommunal Rapport med tungt hjerte

Snorre Tønset

Begynte som praktikant i NRK Sør-Trøndelag i 1983. To år senere kom han til Marienlyst. 

Han hadde et opphold i statskanalen for å jobbe i en bransjekanal for data- og mobilbransjen før han returnerte til NRK i 1999. Da skulle NRK skulle starte opp Forbrukerinspektørene, og Tønset fikk tilbud om å være med. Et tilbud han mente det var umulig å si nei til. 

Han har vært tilknyttet flere avdelinger i NRK, blant annet Dagsrevyen, Brennpunkt, og TV-aksjonen i tillegg til Forbrukerinspektørene. 

Slutt etter 32 år

Han forteller at han følte han hadde vært i NRK lenge nok og kunne tenke seg å gjøre noe annet enn journalistikk. 

– Er du lei journalistikk? 

– Nei, jeg vil ikke si det. Men jeg vil si at det er veldig store endringer i medielandskapet – både aviser og redaksjoner sliter, og det nedbemannes. NRK har sluppet nokså lett unna hittil, men det er også enorme endringer i medievaner. Færre ser på lineær tv, og NRK har, som riktig er, begynt å flytte ressurser fra tradisjonelle medier til såkalte «nye medier» – nett og sosiale medier.

I fjor ønsket Dokumentar- og samfunnsredaksjonen å satse mer på sosiale medier, og Tønset ble spurt om han kunne tenke seg å jobbe med dette i en periode. Han syntes det var spennende å lære seg noe nytt, og sa ja til å prøve en periode. Men etterhvert savnet han å være ute i felt og møte mennesker og lage egne historier.

– Jeg ville ikke sitte inne og bare være en tilrettelegger. Det var lite rom for å gå ut. Da ville jeg heller gjøre noe annet.  

Les også: Ungdom dropper TV til fordel for strømming

Sport som overgang 

Det var også grunnen til at 58-åringen meldte overgang til sporten. Han søkte vikariat der, mens han så seg om etter andre jobber. Det var faktisk som sportsjournalist at Tønset startet sin journalistiske karriere i Røros-avisen Arbeidets Rett.

Han mener det siste som kommer til å dø på tv er store sportsbegivenheter. Det har kanalene skjønt og byr dyre summer for tv-rettighetene. Dette har ført til at NRK har mistet en del av sommeridrettene og kun trenger ekstra bemanning på vinterstid. Derfor kunne det ikke bli en varig løsning, så Tønset valgte å ta sjansen og hoppe av.

58-åringen er opptatt av å lære nye ting og ikke slå seg til ro. At han nå slutter i NRK for å gjøre noe helt annet er en naturlig konsekvens av det. 

– Det virker som om satsingen på nett og sosiale medier fører til at flere journalister blir sittende inne i redaksjonene og bearbeide stoff som stadig færre journalister har vært ute og laget. Det er veldig negativt. Det er først ved å komme seg ut og møte mennesker at journalister kan utøve samfunnsoppdraget sitt og finne de viktige historiene.

Ikke greit å gi slipp

I tillegg til å forlate en bedrift han har vært ansatt i gjennom 32 år har Tønset jobbet med dokumentar og gravejournalistikk i Brennpunkt-redaksjonen i tilsammen 13 år.

– Er det lett å gi slipp på?

– Nei, det er ikke det. Men det er greit i den forstand at jeg er heldig som har fått muligheten til å gjøre det. Å ha ideer, utvikle dem og formidle historier jeg synes er interessante. 

– Du sa på NRKJs årsmøte i fjor høst at du ønsket å jobbe med dokumentar, men at du ikke fikk det. Er det noe av grunnen til at du slutter? 

– Jeg har ikke blitt fortalt at jeg aldri får jobbe med dokumentar igjen. Men jeg fikk beskjed om at det i overskuelig framtid ikke var noen åpning for det. Jeg syns det var en veldig tøff beskjed å få. Men istedet for å bråke og lage problemer for NRK, fant jeg ut at jeg ville gjøre det til en utfordring for meg selv og prøve å skifte beite.  

Selvportrett av Snorre Tønset.

Og nå sier NRK-veteranen at han skal redde regnskogen. 

– Det gleder jeg meg til. Det er en kjempestor og viktig oppgave. Får man full effekt av pengene Norge gir kan det redusere nesten like mye som ett års utslipp fra Norge per år. Funker det er det en billig måte å redusere klimautslipp på. Det har så klart vært utfordringer også. Det blir min jobb å finne de rette folkene til å svare på de spørsmålene.

Trangere kår

Fredag skrev Journalisten om NRK-journalist Øyvind Johan Heggstad som slutter i NRK Møre og Romsdal for å lage grave­journalistikk i den ukentlige gratisavisen Nytt i Uka i Ålesund. 

Tønset er enig med Heggstad i at tradisjonell gravejournalistikk har fått trangere kår. Historier han har hørt fra NRKs distriktskontorer er at når journalistene først er ute, er det for å rapportere live.

– Gravejournalistikk lages ikke live. Det er kildearbeid og dokumentarbeid som må gjøres - arbeid som ikke garantert resulterer i et produkt.

Tønset mener at om redaksjonene satser på hendelsesnyheter, blir det færre som jobber gravende. Om mer skal handle om hendelser uten gode undersøkelser på hvorfor hendelsen har skjedd eller konsekvenser som kan oppstå etterpå, er det ifølge Tønset veldig negativt.

Kreativitet

58-åringen hadde sin siste arbeidsdag på Marienlyst 30. desember.

Han vil oppsummere tiden i statskanalen ved å fortelle at NRK er et sted der han både kunne få utløp for et samfunnsengasjement, en formidlingstrang og kreativiteten. Han mener NRK har gitt ham en unik mulighet til å både gjøre noe meningsfullt og viktig, men også muligheten til å være kreativ.

Tønset mener det er veldig viktig å ta vare på det kreative ved jobben, som er drivkraften til mange som vil bli journalist i dag.  

– Det er ikke redaktører som sitter på den gode historien. Den må komme fra journalisten selv.

Annonser