300 kroner for å svare
Flere journalister takker ja til et gavekort på 300 kroner for å svare på hvor gode bedrifter er til å informere.
– Det burde de ikke, for hele journalistikken hviler på uavhengighet, og tar du imot gaver er det alltid noen som kan sette spørsmålstegn ved din uavhengighet, sier Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk.
Det er det danske konsulentfirmaet Aalund som står bak undersøkelsen PR-barometeret. Den ble startet i Danmark for fem år siden, mens det er tredje året Aalund nå foretar undersøkelsen i Norge.
I undersøkelsen svarer journalistene på spørsmål om hvordan de opplever responsen på sine henvendelser, tilgangen på informasjon, image og annet som belyser diverse firmaers renommé i pressen. Aalund selger deretter resultatet av undersøkelsen til interesserte bedrifter.
Lettere med gaver
– Undersøkelsen viser hvordan journalistene ser på kommunikasjonen med den enkelte bedriften, og bedriftene kan derfor bruke svarene i sin streben etter å forbedre kommunikasjonen overfor pressen, forklarer PR-barometerets prosjektleder Laila Juel Jensen hos Aalund.
Som takk for sin innsats kan journalistene velge mellom et gavekort til GlasMagasinet på 300 kroner, en donasjon til Leger Uten Grenser på samme beløp eller ett års adgang til nettagent-tjenesten NetSearch. Mange velger GlasMagasinet.
– Gavene gjør det lettere å rekruttere journalister til undersøkelsen, og de to mest populære gavene er GlasMagasinet og Leger Uten Grenser, bekrefter Juel Jensen.
Hun anslår at fordelingen på disse to gavene er noenlunde lik.
123 sa ja
I fjor ble 400 norske journalister kontaktet, og av disse svarte 123 ja til å bli med i panelet.
Aller best representert var TV 2-konsernet med totalt 13 journalister, mens Stavanger Aftenblad og Kapital var størst innenfor trykte media, med henholdsvis ti og ni deltakere.
Og som kanskje mottok gavekortet som belønning?
– Å svare på PR-barometerets spørsmål er helt uproblematisk, og beløpet er så lite at det ikke kan kalles for smøring. Men vi har jo generelle regler om at journalistene ikke skal ta imot den type gaver, så de som deltok i panelet burde ha informert ledelsen om dette, kommenterer TV 2s informasjonssjef Marianne Røiseland.
Også Stavanger Aftenblads redaktør Tom Hetland gir uttrykk for at det lave gavebeløpet gjør at han ikke klarer å reagere så veldig sterkt på PR-barometeret.
– Men jeg ville helt klart foretrekke at undersøkelsen var uten premie, for den slags ting bør man svare på gratis – eller la være. Så når det gjelder denne konkrete saken, vil jeg anbefale de som eventuelt stiller opp å donere premien til Leger uten grenser, sier redaktør Tom Hetland i Stavanger Aftenblad.
Mens Trygve Hegnar i Kapital kun svarer at han «ikke ønsker å kommentere den slags spørsmål».
Ikke størrelsen som teller
Gunnar Bodahl-Johansen mener imidlertid at både TV 2 og Stavanger Aftenblad i for stor grad fokuserer på størrelsen, og ikke på selve saken.
– Det vil alltid være problematisk at journalister mottar gaver for sin innsats, uansett hvor lite beløpet er. Prinsipielt ser jeg ingen særlig forskjell på om det gjelder GlasMagasinet eller Leger Uten Grenser. Begge er gaver, og det bør journalister styre unna, sier Bodahl-Johansen.
Til årets undersøkelse er det blitt sendt ut invitasjon til 600 norske journalister, men hvor mange av disse som har svart ja, foreligger det foreløpig ingen oversikt over.