Jørgen Gilbrant (t.v) og Lars Joakim Skarvøy i diskusjon under Politisk kvarter. Begge har skrevet bok om Ap.
Foto: Skjermdump NRK
– Å bli opplært i presseetikk av Skarvøy og Melgård, det hadde jeg ikke ventet meg
Barket sammen i Politisk kvarter.
– Vi kom til et punkt i prosjektet der vi tok et aktivt valg om at vi ikke kunne tilby samtidig imøtegåelse til de som blir omtalt. Vi hadde en reell frykt for at boka ville bli angrepet og forsøkt stoppet før den kom ut, sa Jørgen Gilbrant, Dagbladet-journalist og medforfatter av boka «Partiet» da han stilte i NRKs Politisk kvarter onsdag morgen.
Etter at boka kom ut før helga har diskusjonen først og fremst dreid seg om forfatternes valgte metode, der ingen opplysninger tillegges spesifikke kilder. Forfatterne har også selv understreket at boka ikke følger de pressetiske reglene hva gjelder samtidig imøtegåelse.
I NRK-studioet møtte Gilbrant TV 2-journalist Lars Joakim Skarvøy, som i tillegg til å være omtalt i «Partiet» ga ut sin egen bok om Arbeiderpartiet i 2018, sammen med daværende VG-kollega Marie Melgård.
Fikk ikke unnskyldning
Før helga gikk Skarvøy ut mot faktafeil som at han skulle ha kysset Ap-politiker Hadia Tajik under en Pride-feiring.
– Det som fremgår i boka er etter mitt syn en fabrikkert fortelling der man forsøker å mistenkeliggjøre meg som journalist, mistenkeliggjøre politisk journalistikk, ved å fremme påstander som er beviselig feil, sa Skarvøy i Politisk kvarter.
Gilbrant skulle gjerne vært faktafeilene foruten, og de skal rettes i kommende opplag, sa han, men ville ikke gi Skarvøy den unnskyldningen han etterlyste:
– Jeg mener ikke at vi er der oppe at vi skal gi en formell beklagelse på vegne av en bok. Fra pressen kjenner vi at en beklagelse fra en avis er noe annet enn at noe er en beklagelig feil. I tillegg er jeg redd for at man vanner ut hele begrepet hvis man beklager uten å egentlig mene det.
Hadde ringt Giske
Tirsdag uttalte Melgård til Journalisten at det for dem var en selvfølge å legge Vær varsom-plakaten til grunn da hun og Skarvøy jobbet med sin bok.
Gilbrant kom til NRK utstyrt med kritiske anmerkninger til dette.
– Vi har opplevd mye rart den siste uka, men å bli opplært i presseetikk av Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård, det hadde jeg faktisk ikke ventet meg, sa han, med henvisning til Bar Vulkan-saken som oppsto i 2019.
Gilbrant viste videre til at da han ringte Ap-politiker Trond Giske i går, fortalte Giske at han fikk begrenset adgang til imøtegåelse i forbindelse med utgivelsen for seks år siden.
– Helt usant. Han har fått oversendt påstander og har fått mulighet til å svare på alt, svarte Skarvøy på påstanden.
Også Magnus Takvam var til stede i studio, som en tredje forfatter av Arbeiderparti-bok. Han var opptatt av de politiske dokumentarbøkene som sjanger, og fokuset de legger på maktkamp, men var enig i at politikerne selv bidrar til den utviklingen.
– I «Partiet» er det oppsiktsvekkende hvor mange som har fortalt svært negative ting om kolleger og helt spesielt om Støre, så det i seg selv er en indikasjon på at det faktisk er både tillitssvikt og krise i Arbeiderpartiet, rundet Takvam av.