NJ-leder Dag Idar Tryggestad sier han forstår hvorfor forhandlinger kan skli ut til titalls timers overtid. Selv skal han til dyst tirsdag 16. april.
Foto: Marte Vike Arnesen
Lønnsforhandlinger 2024
– Å holde seg våken i ett døgn, eller to, bør man unngå
NJ-lederen husker med gru tilbake til NRK-forhandlinger 48 timer på overtid.
– Vår inngang er en klar bestilling fra medlemmene, begynner NJ-leder Dag Idar Tryggestad.
Tirsdag 16. april, på et hotell i Lillestrøm, innleder han årets lønnsforhandlinger med Mediebedriftenes Landsforening (MBL).
– Bestillingen handler om penger, både i form av vanlig lønn og knyttet opp til ulempearbeid. Det er viktig for oss i år. Vi skal opprettholde kjøpekraften til medlemmene og ta igjen tapt terreng. I vår bransje er altfor mange fremdeles lavtlønnet. Vi har fremdeles dekning for å si at journalister ha bygdas dårligst betalte jobb, sier Tryggestad før forhandlingene er i gang.
NJ og MBL har hatt god tradisjon for å finne fram til enighet, mener Tryggestad.
– Vi har ikke hatt streik i MBL-området på 20 år, og heller ikke tråkket ned dørene hos meklingsmannen, noe som viser at partene har evner til å finne løsninger.
Forhandlet to døgn på overtid
– I år har det blitt diskutert om det virkelig er nødvendig, eller sunt, at forhandlingslederne holder seg våkne i 36 timer eller mer, som partene i frontfaget bekreftet at de hadde gjort. Hva er det lengste du har gått uten søvn i forhandling?
– Det husker jeg ikke, men jeg var med på en NRK-forhandling som gikk 48 timer på overtid. Det var historisk, med negativt fortegn, selv om vi nok ikke var våkne i 48 timer i strekk.
At kvelder og netter iblant må tas i bruk under forhandlinger, er ofte nødvendig, mener NJ-lederen. Samtidig finnes det en grense:
– Å holde seg våken et døgn, eller to, bør man unngå. Ellers er det fort gjort at det kan skje utilsiktede feil. Man kan bli beskyldt for å forsøke å lure den andre parten eller lignende. Det er ting som sitter lenge i, og holder man på for lenge, vil sjansen for slikt øke.
Kan miste fokus
Tryggestad sier han har forståelse for at intense forhandlinger kan ende ut på lang overtid.
– I noen tilfeller kan det å bli i forhandlingsituasjonen være viktig for å holde fokuset på riktig sted. Slutter man og går hjem, risikerer man at fokuset flyter over til andre ting.
Et grep NJ tar, er å rigge delegasjonen til på hotell mens forhandlingene pågår. For å holde fokus på riktig sted.
NJ og MBL har satt fristen til klokka 20 torsdag, på samme måte som i fjor. Da kom de i mål klokka 01.21, fem og en halv time på overtid.
– Vi er fremdeles unge folk, så det tåler vi, avslutter Tryggestad.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag. Redaksjonen er også medlemmer av journalistlaget.