TETT PÅ: Underdirektør i UD, Ragnhild Imerslund, skaffet seg kontaktpersoner i redaksjonene. Foto: Kathrine Geard

Intens mediepleie i UD

Utenriksdepartementets Ragnhild Imerslund kontaktet mediene to ganger daglig mens Pål Refsdal ble holdt fanget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da underdirektør Ragnhild Imerslund i UDs kommunikasjonsenhet fikk beskjed om at Pål Refsdal var tatt til fange i Afghanistan, fredag for 14 dager siden, tenkte hun at pressen raskt ville få vite om det. Fra et nylig gjennomført kurs om gisselsituasjoner visste hun at rådet var å si så lite som mulig for ikke å forverre situasjonen. Det samme rådet ga Forsvaret da hun kontaktet dem.

– Den første jeg ringte til lørdag var kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas. Det var fordi vi da trodde Refsdal hadde arbeidstilknytning til NRK. Jeg viste til arbeidsgiveransvaret og ba dem håndterte informasjonen deretter og ikke gå ut med nyheten.

Tipset

Noen timer seinere ringer Dagbladet. Avisa har fått tips om at en norsk person er kidnappet i Afghanistan og spør om det stemmer. UD ber om å få komme tilbake til journalisten.

– Vi skjønte at vi nå måtte finne ut hva vi skulle gjøre.

Imerslund hadde forhørt seg om kidnappingen av New York Times-journalisten David Rohde, som ble holdt hemmelig i flere måneder. Ville også norske medier tie om de fikk høre hvor viktig det var å unngå omtale?

– Jeg tenkte det var verdt et forsøk og begynte å ringe rundt. Først til Dagbladet og NRK, og så til VG, sier Imerslund.

I VG fikk hun ikke tak i Olufsen, men møtte en forståelsesfull nyhetsredaktør.

– Helje Solberg sa med en gang at de hadde informasjonsansvar, ikke -plikt.

Dagsrevysjef Jon Gelius var på sin side opptatt av at NRK måtte ha en løpende vurdering. Og UD understreker at det ikke ble inngått noen avtale med mediene.

– Det var ikke noe informasjonslokk. Vi kom med en anmodning som ble forstått og respektert.

Hver dag

UD tok også kontakt med NTB, TV 2, Dagsavisen og Aftenposten og en rekke internasjonale medier. New York Times, Al Jazeera, AP, AFP, DPA, BBC, Reuters og journalistpoolen i Kabul. Alle var innstilt på å følge henstillingen. Flere utenlandske redaksjoner hadde fra før besluttet at denne typen gisselsaker ikke skulle omtales.

– Jeg tok en ringerunde morgen og kveld hver eneste dag. Vi hadde forståelse for at mediene måtte jobbe med saken underveis og delte den informasjonen vi hadde.

– Hva slags informasjon da?

– For eksempel at Refsdal selv ringte inn, om ressursene ambassaden hadde fått og at han sto i fare for å bli solgt videre.

Forsiktig

UD ba også mediene være forsiktige når de gjorde research. Imerslund sier mange konfererte med dem underveis.

– Vi hadde en fruktbar og tillitsfull dialog. Jeg er imponert over ansvarligheten mediene viste. Samtidig informerte vi sannsynligvis mer enn vi ellers ville gjort.

Da NRK varslet om at det ble twitret om saken, tok Imerslund en ny ringerunde for å høre hva mediene ville gjøre. Men meldingene nevnte ikke navn og var skrevet av ukjente twitrere med få følgere. UD oppfordret nå journalistene til ikke å registrere seg som følgere for å unngå raskere spredning. Også dette ble etterfulgt.

Møte i UD

Etter oppfordring fra NTB inviterte UD tirsdag redaktørene til et informasjonsmøte. I sms-en skriver Imerslund «Vi setter stor pris på at vår anmodning om å ikke publisere om saken er blitt forstått og respektert. Informasjonen som blir gitt på møtet gis under forutsetning av at denne praksisen fortsetter. Bakgrunnen for morgendagens møte er altså ikke at det er en ny utvikling i saken som endrer vår holdning om at ikke-offentlighet om kidnappingen er en viktig faktor for at saken skal kunne løses så raskt som mulig». Alle unntatt TV 2 kom.

– Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther sier TV 2 ikke kunne delta på slike premisser?

– Det var absolutt ingen premisser. Mediene måtte ikke gi noen garantier. Poenget var bare å minne om at anmodningen vår sto fast, og at tausheten var like viktig som før. Jeg vet godt at UD ikke kan pålegge redaktører noe som helst, sier Imerslund, som ikke tror andre oppfattet invitasjonen slik Årsæther gjorde.

Beklager

Imerslund sier det sentrale for UD var at alle mediene ble behandlet likt og fikk samme informasjon.

– Det man kan være kritisk til i ettertid, er at vi ikke informerte enda flere. Vi har fått spørsmål fra Bergens Tidende om hvorfor de ikke var invitert. Og det beklager jeg. Vi skulle selvfølgelig ringt regionavisene også.

– Var medienes taushet avgjørende for utfallet?

– Det kan man ikke vite, men vi mener at medienes tilbakeholdenhet bidro til at vi fikk en rask løsning.

– Den norske journalisten Ashraf Al-Khadra opplyser at han ble oppringt av Taliban og spurt om det stemte at Refsdal var journalist. Han mener hans bekreftelse trolig var viktig for løslatelsen?

– Det vet jeg ikke noe om. Men det vi vet er at Taliban gikk ut og sa at de ville undersøke om han var journalist og ikke spion.

Powered by Labrador CMS