Engasjerer seg mot voldtektsbølgen

– Viktig at redaksjonene tenker grundig gjennom tiltak før de iverksettes, sier Arne Jensen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Assisterende generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening er blant dem som har engasjert seg i kampen mot overfallsvoldtektene i Oslo. Sammen med fem andre som har etablert Facebook-gruppen «Bra menn for bra damer», har han skrevet kronikken «Nå er det nok!».

Jensen understreker at hans engasjement ikke har noe med hans virke å gjøre, og derfor har verken han eller de andre signert med titlene sine. At journalister og redaktører engasjerer seg i en sak som dette, mener han burde være greit da kjernen i saken ikke er omstridt. Man skal da heller vurdere hvor tungt engasjementet i saken blir.

– Redaksjoner som engasjerer seg i saker de også skal dekke journalistisk, må alltid avveie om de blir en part i saken, men det kan gjøres på mange måter sier han.

Samfunnsoppdrag

På spørsmål om det kan ligge innenfor samfunnsoppdraget til mediene å engasjere seg i en slik sak, sier han at dette oppdraget kan formuleres forskjellig fra mediehus til mediehus. Enkelte lokale mediehus har klart formulert at de skal arbeide for hva som er til det beste for distriktet eller regionen de dekker.

– Det er viktig at redaksjonene tenker grundig gjennom eventuelle tiltak før de iverksetter dem. Jeg har imidlertid stor forståelse for redaksjoner som ønsker å avhjelpe med et uønsket samfunnsproblem som dette er.

Aftenposten.no og Aften har engasjert seg direkte gjennom å ha satt i gang en vervekampanje for Natteravnene. I en artikkel har redaksjonen lagt opp et skjema hvor leserne kan melde seg til å være med på nattpatruljer.

Leserdialog

Også Aftenposten har opprettet en Facebook-gruppe.

– Vi bestemte oss for å ta initiativ og opprette en Facebook-gruppe i samarbeid med Natteravnene. te Deter et stort samfunnsproblem hvor alle positive krefter bør gå sammen og bidra positivt, sier sjefredaktør Hilde Haugsgjerd.

Hun legger til at Aftenposten også ønsker dialog med leserne i sosiale medier, derfor er engasjementet på Facebook viktig, samtidig understreker hun at det Aftenposten gjør er ikke annet enn å bidra i en vervekampanje.

Nyhetsmessig mener hun at Aftenpostens engasjement ikke skal påvirke avisens prioriteringer.

Nyhetsengasjement

Ansvarlig redaktør Tore Bollingmo i DittOslo sier at voldtektssakene i Oslo har høy prioritet og blir bredt dekket i redaksjonen.

– Vi har omtalt overfallsvoldtektene løpende i vår nyhetsdekning, men vi har også vært opptatt av å vise engasjementet blant borgerne for å gjøre byen tryggere, sier han.

Som andre redaksjoner har lokalavisene i Oslo publisert mange artikler med forskjellige vinkler om overgrepene. Bollingmo sier at det er nettopp gjennom den vanlige nyhetsdekningen at DittOslo har lagt engasjementet.

– Vi bruker journalistiske metoder og fortellergrep for å vise engasjementet til byen i sakens anledning. Og for å bidra til å sette saken på den politiske dagsorden. Derfor er det viktig for oss å løfte fram positive initiativ som den fra Aksjon mot voldtekt, deres samarbeid med Natteravnene og kvinnegruppa Ottar.

Powered by Labrador CMS