Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
I begynnelsen av mars i år fant frilansfotograf Atle Storemyr ut at Agderposten hadde publisert flere bilder han hadde tatt i forbindelse med en husbrann.
Problemet var at Agderposten ikke hadde betalt ham for bruken av bildene.
Foreslo 1000 kroner
Da Storemyr ved en tilfeldighet ble klar over bildebruken, ringte han ansvarlig redaktør i Agderposten Katrine Lia og informerte om tilfellet.
Lia svarte da at hun trodde bildene var omfattet av en stoffutvekslingsavtale. Da Storemyr avkreftet dette, foreslo Lia at han kunne fakturere dem 1000 kroner for bildene, oppsummerer dommen fra Arendal og Froland forliksråd.
Storemyr informerte så Lia om at han kom til å sende dem en faktura der han forholdt seg til Norsk Journalistlags (NJ) satser som da lå på 3875 kroner per bilde, det til tross for at NJ opererer med dobbel takst på bilder som i utgangspunktet er benyttet urettmessig.
Da fakturaen forfalt uten at pengene var kommet inn på konto, krediterte han den og sendte avisa en ny faktura.
Denne gangen med dobbel takst.
Annonse
Ville prøve spørsmål
Da Agderposten ikke ville betale den nye fakturaen, men foreslo å betale den opprinnelige, tok Storemyr saken til forliksrådet.
– Det har vært en kjempelang prosess. Dette skjedde i mars i år, men saken ble først berammet i oktober, sier han til Journalisten.
Ifølge økonomidirektør i Polaris Media Sør, Audun Olsbu, ønsket Agderposten å prøve spørsmålet knyttet til kreditering av den første fakturaen og utstedelse av den nye i forliksrådet.
– Vi mente her at Storemyr burde forholde seg til fastsatte regler for inndrivelse av krav, det vil si regler for purring og inkasso, og at det ikke var grunnlag for å kreditere opprinnelig faktura for så å sende en med dobbelt beløp, skriver han i en epost til Journalisten.
Ville ha dom
Saken ble tatt til forliksrådet, der det ble forsøkt meklet mellom Storemyr og Agderposten. Partene kom ikke til forlik; begge ønsket en dom i saken.
Agderposten la ned påstand om frifinnelse. De hadde betalt den første krediterte fakturaen og mente med det at saken var avgjort. Storemyr mente han hadde krav på erstatning.
Dommen fra Arendal og Froland forliksråd ble enstemmig vedtatt:
Agderposten ble dømt til å betale den andre fakturaen, samt Storemyrs rettsgebyr.
Forliksrådet skriver i dommen at de mente det ble sannsynliggjort at Agderposten ikke hadde til hensikt å gjøre opp for seg etter gjeldende satser da de først ble gjort oppmerksom på den urettmessige bruken.
«Forliksrådet er av den oppfatning at klagemotpart hadde rimelig anledning til å vise vilje til å gjøre opp for seg med ordinære satser for de bildene som var brukt, og at det etter manglende vilje til betaling samt å svare på skriftlig kommunikasjon var rimelig at klager deretter krevde den satsen som loven gir rett til ved forsettlig eller grovt uaktsom bruk av bildene hans», skriver de videre.
Saken slutter ikke der, for midt i prosessen finner Storemyr flere av hans bilder som Agderposten har benyttet seg av via stoffutvekslingsavtalen.
2. november i år sendte Storemyr en ny faktura til Agderposten pålydende 74.937 kroner for urettmessig bruk av syv nye bilder, samt kompensasjon for tiden han hadde brukt for å dokumentere saken.
Agderposten betalte denne gangen fakturaen.
– Om jeg urettmessig tar et bilde fra deg og henger det i stua mi og jeg blir tatt, så betyr ikke det at det fortsatt skal henge i stua mi. Da skal det tilbake til deg, sier Storemyr.
Det er ikke bare Agderposten Storemyr har fakturert for urettmessig bildebruk den siste tiden. Det er et utbredt problem, mener han.
Så stort er problemet at Storemyr mener han kunne tatt et sabbatsår hvor alt han gjorde var å fakturere medier for urettmessig bruk.
Han tror mange andre fotografer ikke tør å ta opp kampen fordi de er redde for å miste oppdrag.
– Det å møte Goliat i en sånn situasjon, er egentlig helt håpløst hvis du står alene, men jeg er ikke redd lenger, sier Storemyr.
Storemyr lar seg ikke skremme, sier han.
– Mediene har så mye makt over frilanserne, men jeg tror det kommer litt an på hvordan du velger å forholde deg til den makten.
– Ikke tilstrekkelig avklart
– Dette er bilder vi har fått tilgang til gjennom en stoffutvekslingssavtale som gjelder Polaris Media Sør, forteller sjefredaktør og daglig leder i Agderposten Katrine Lia til Journalisten.
Hun forklarer at de i de nevnte tilfellene har fått et ja til å publisere sakene med bilde fra Varden.
– Det viser seg i ettertid at det er bilder vi ikke burde ha hatt tilgang til. Dette er en glipp, vi har handlet i god tro når vi publiserte bildene. Vi har fått ja til å bruke saker hvor det med opphavsrett og stoffutveksling ikke var tilstrekkelig avklart før vi publiserte sakene, sier hun.
Lia mener det er viktig å få fram at grunnen til at de ønsket en vurdering i forliksrådet knyttet til sakene handlet om prinsipper knyttet til betalingsfrister.
Hun presiserer at Agderposten på ingen måte bestrider opphavsretten.
– Denne saken er ikke et eksempel på at Agderposten ikke krediterer for bilder. Det handler om misforståelse knyttet til en stoffutvekslingsavtale.
– Stemmer det at dere har betalt over 100.000 kroner til Storemyr for urettmessig bruk av bilder?
– Ja, det stemmer, det har vært en dyrekjøpt erfaring for Agderposten. Det er penger vi skulle bruke på noe annet, så det er jo en veldig kjedelig sak for oss.
– Når det er sagt så har vi praktisert stoffutveksling gjennom Agderposten Medier og Polaris Medier Sør i en lang periode, og dette er første gang hvor denne type problemstilling har oppstått.
Har du tips eller opplysninger om denne tematikken? Kontakt oss gjerne på epost: marte@journalisten.no eller mobil/Signal: 481 56 314.