Sliter med å få gode søkere

Selv om det neppe kommer noe frislepp i antall nye journaliststillinger, er det nå klare tegn på bedring i jobbmarkedet.

Publisert

Flere utviklingstrekk underbygger inntrykket:

• Norsk Journalistlags medlemstall kryper oppover igjen, etter et netto frafall på 188 i 2009. Ved utgangen av august var det registrert 9.800 NJ-medlemmer, mot 9.551 ved årsskiftet. Antall fullt betalende medlemmer falt med 63 i årets første åtte måneder, mot 463 i hele 2009. Antall studenter og pensjonister øker.

• Journalisten har hatt en pen økning i inntektene fra stillingsannonser i 2010. I første halvår er det bokført nær 3,1 millioner kroner, som er 203.000 kroner (7 prosent) mer enn i samme periode i fjor. 294 stillingsannonser er publisert i papir- og nettutgavene til Journalisten fra nyttår til 1. september.

Ikke dødt

NRK er den største annonsøren, med 22 innrykk i år. Deretter følger Aftenposten med 18, Hjemmet Mortensen og Edda Media med ti, VG med ni og Aller Media og TV 2 med sju.

I tillegg til å utlyse vikariater velger mange mediebedrifter å erstatte faste medarbeidere som slutter av naturlige årsaker. Agderposten er et eksempel på dette. Avisa har hatt fem stillingsannonser på trykk i Journalisten/Journalisten.no i år, blant annet sjefredaktørjobben.

– Vi har utlyst faste stillinger som erstatning for to som har gått av med pensjon. I tillegg får folk her barn, så vi har søkt etter tre vikarer for journalister som er i barselpermisjon. Dessuten er det besluttet å utvide sportsredaksjonen med en ny stilling, forteller NJ-klubbleder Anne Gro Ballestad.

Sliter

Hun avslører samtidig at Agderposten, til tross for at mange hundre journalister i Norge har mistet jobbene sine de siste par årene, sliter med å få kvalifiserte søkere. Blant annet til en ledig stilling som reporter innen samfunns- og kommunaljournalistikk.

– Jeg vet ærlig talt ikke hvorfor det ikke kommer flere gode søkere. Vi ligger for lavt lønnsmessig, men tross alt sånn midt på treet. Vi har også andre goder og et godt miljø i redaksjonen. Samtidig er vi nok litt kresne og krever bra kvalifikasjoner hos søkerne.

Powered by Labrador CMS