Romerikes Blad var blant de første på stedet da ni bygninger med til sammen 31 boliger ble tatt av et leireskred i Gjerdrum natt til 30. desember 2020.

Siden alarmen gikk har hele Romerikes Blad jobba med dekninga av raset i Gjerdrum

– Jeg har en fantastisk flokk med journalister.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Natt til onsdag 30. desember fikk politiet melding om kvikkleireskredet i Gjerdrum klokka 03.59.

Under en time etter, klokka 04.54, ringte tipstelefonen til Romerikes Blad.

– Fra den morgenen har vi vært hele tida, sier konstituert ansvarlig redaktør Lars Lier til Journalisten.

Den morgenen dro en journalist og en fotograf umiddelbart direkte til rasområdet, mens nyhetssjef Lars MJ Hansen og frontsjef Espen Bolstad satte i gang resten av apparatet.

– Fantastisk flokk

Siden da har hele Romerikes Blad-redaksjonen, som akkurat nå er på omkring 35 personer, jobba med saker om raset i Gjerdrum. Mange ble ringt opp mens de var på en etterlengta juleferie etter et ellers hektisk nyhetsår, forteller redaktøren.

– Folk kom fra ferie og familieselskap og det hele, og begynte å jobbe. Det er ikke noen av dem jeg ringte som har sagt at det ikke passer. Jeg har en fantastisk gjeng med journalister, som skjønner at dette er viktig, sier Lier.

Flere av journalistene som har vært på jobb disse dagene var hyra inn som ferievikarer i juleferien, forteller redaktøren.

– Det har vært litt av en journalistisk debut. Det er unge folk under journalistutdanning, og jeg vil tro de kommer tilbake med ganske mye mer erfaring.

Konstituert ansvarlig redaktør i Romerikes Blad, Lars Lier, har ikke hatt rolige dager etter at det store leireskredet rammet Gjerdrum på tampen av 2020.

Han har ikke tall på hvor mange saker om raset de har produsert siden 2020s nest siste dag, men det er mange – og dét mens de aller fleste i redaksjonen ennå er på hjemmekontor.

De har også hatt folk ved rasområdet hele tida – de første døgnene også gjennom hele natta, hvor to frilansfotografer som ofte rykker for avisa har veksla på å ha vakt.

– Det er katastrofedekning fra start til mål. Vi jobber hele tida med breaking news om redningsarbeidet, vi har snakka med de evakuerte og jakta på historiene fra dette dramaet, og vi har sett på bakgrunn – hvordan dette kunne skje.

Redaktør Lier er glad for at de har fått god støtte fra Amedia i dekninga – også her avslutta folk juleferien for å bidra.

Samarbeid med kommunen

I tillegg har de som lokalavis en svært viktig oppgave i å være informasjonskanal for lokalsamfunnet og alle berørte, mener Lier.

Derfor har de oppretta seksjonen «Informasjon fra Gjerdrum kommune» på nettavisa, med viktig informasjon og telefonnumre til innbyggerne.

Gjerdrum er en liten kommune, uten noen egen kommunikasjonsavdeling. Da kommunen tok kontakt om et samarbeid, var ikke Lier i tvil:

– Det er noe vi gjerne tar i bruk i ei krisetid. Vår vurdering var at det er mange folk ute der som har ekstremt behov for informasjon, og det er vi som er avisa for folk i Gjerdrum. Da er det vår oppgave å få ut den informasjonen, sier han.

Slik informasjon er for eksempel om varslingssystemet for innbyggerne i kommunen, kontaktinformasjon til barnehager og skoler, tidspunkt for informasjonsmøter, tips fra barnepsykolog om hvordan hjelpe barn i en krisesituasjon, eller om hvor innbyggerne kan hente vann hvis de bor i hus der dette nå mangler.

– Noen kan sikkert trekke en slutning om at vi ikke kan være kritiske til Gjerdrum kommune om vi deler slik informasjon. Men svaret på det er at det er feil, sier Lier.

– Hvis vi kan være til hjelp, for eksempel for dem som bor på hotell rundt omkring eller for dem som holder til i hus uten vann og kloakk, så ønsker vi det.

Mange medier har fungert som viktigste informasjonskanal også under koronapandemien. Helsedirektoratet hadde flere informasjonsmeldinger utformet som annonser hos NRK i dagene etter at Norge «stengte» i midten av mars.

Dette var som følge av smittevernlovens paragraf om massemedier og informasjonsplikt, som sier at kan departementet eller Helsedirektoratet kan pålegge mediene å «ta inn meldinger».

I informasjonsseksjonen i forbindelse med leireskredet deler Romerikes Blad også informasjon fra Viken fylkeskommune, samt noen få relevante saker de selv har produsert.

Romerikes Blad har også delt ut papiravisa gratis i Gjerdrum kommune, og på hotellene hvor de evakuerte bor. På nett har de hatt en bevisst strategi for hva som er åpne saker og hva som er pluss-saker.

Vant til å konkurrere mot de største

Som lokalavis for Gjerdrum har Romerikes Blad et mål om at de skal være best i dekninga av katastrofen, selv om konkurrentene er VG, NRK, Dagbladet, og andre store, nasjonale medier.

– Vi jobber vi for å være den beste formidleren av informasjon, menneskehistorier og «breaking news», vi skal ikke være dårligere enn noen av de andre. Det er andre må bedømme hvor godt vi lykkes med det, men vi ser jo at sakene våre blir plukka opp av andre medier også, sier Lier.

Lokalavisa er imidlertid vant til å konkurrere med de store. Området de dekker har vært preget av mange store nyhetshendelser i årevis, med blant annet Orderud-saken på nittitallet, Hagen-saken i nyere tid, og helt nylig fikk et stort koronautbrudd ved et sykehjem i Eidsvoll stor nasjonal oppmerksomhet.

– Med vår beliggenhet er vi vant med å bli invadert med resten av norsk presse. I jobbannonser pleier vi å skrive at vi holder til i ett av landets mest hendelsesrike områder, og det stemmer nok. Men det er klart det er utfordrende også, sier Lier.

– Hvordan blir dekninga av skredet framover?

– Det er helt naturlig å se nærmere på hva har skjedd i dette området, hvorfor det skjedde, hva som burde vært gjort annerledes, og hvilke konsekvenser får det som skjedde for andre steder på Romerike. Vi bor jo i et kvikkleireområde, så slike saker er vi i gang med å jobbe med, sier redaktøren, og legger til:

– Det er helt åpenbart at vi følger saken tett videre. Det ville vært en unnlatelsessynd å ikke gjøre det.

Powered by Labrador CMS