Denne informasjonsplakaten fra Helsedirektoratet er nå publisert på NRK.no.

Myndighetene med egne korona-annonser hos NRK

– Første gang dette skjer i NRK etter smittevernloven, sier etikkredaktør Per Arne Kalbakk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Helsedirektoratet hadde flere informasjonsmeldinger utformet som annonser hos NRK fredag morgen.

Etikkredaktør i NRK Per Arne Kalbakk bekrefter overfor Journalisten at NRK har fått et pålegg om å publisere meldingene.

Ifølge smittevernlovens paragraf om massemedier og informasjonsplikt kan departementet eller Helsedirektoratet pålegge mediene å «ta inn meldinger».

– Det er første gang dette skjer i NRK etter smittevernloven, sier Kalbakk.

NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk.

På NRK.no står det: «Vi kan stoppe spredningen - takk for at du bidrar», og den henviser til å finne svar på dine spørsmål på helsenorge.no.

Hele paragrafen i smittevernloven ser slik ut:

«Ved et alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom kan departementet eller Helsedirektoratet pålegge ethvert innenlandsk massemedium å ta inn meldinger til hele befolkningen eller avgrensede grupper av den. Den som har formidlet en melding etter bestemmelsen, har krav på vederlag. En klage har ikke utsettende virkning for iverksetting av vedtaket.»

Denne loven gjelder ikke bare NRK, men «ethvert innenlandsk massemedium», som det står i lovteksten.

Tydelig skille

Kalbakk sier at det har vært viktig for NRK å ha et tydelig skille mellom innholdet fra myndighetene og det redaksjonelle innholdet til NRK.

I NRK Dagsnytt kl.8 fredag morgen ble det også sendt en melding fra Helsedirektoratet. Programleder Anders Borgen Werring sa dette:

– I forbindelse med koronaepedemien har Helsedirektoratet laget en melding, med informasjon til befolkningen. Direktoratet har med hjemmel i smitteloven (smittevernloven, journ.anm.) bedt NRK om å sende meldingen, som vi gjør nå.

Meldingen var lest opp av en annen person og markert med et «pling» både før og etter. Den lød slik:

«Nå er din hjelp viktig for å begrense koronasmitten. Målet er at færrest mulig blir syke samtidig, slik at alle som trenger det kan få nødvendig hjelp. Fortsett å vaske hendene, ofte og grundig. Hold avstand. Følg anbefalingene fra helsemyndighetene. Få svar på spørsmålene dine på helsenorge.no. Takk for at du er med å bremse smittespredningen. Hilsen Helsedirektoratet».

Melding fra politiet i år 2000

Kalbakk sier at det eneste som kan minne om dette pålegget, var da en fra politiet leste opp en melding knyttet til en hendelse der et godstog med propan brant på Lillestrøm stasjon i 2000. Da var det med hjemmel i kringkastingsloven og ikke smittevernloven.

– I dagens mediehverdag mangler det ikke informasjon om koronaviruset. Er det da nødvendig med et slikt tiltak fra myndighetene?

– Det må nesten Helsedirektoratet svare på. Det jeg kan si fra mitt ståsted er at de henviser til praktisk informasjon på sine hjemmesider som i høyeste grad er relevant. Jeg har forståelse for at de gjerne vil ha en enkel vei inn til den informasjonen, selv om vi også gir mye av den samme informasjonen.

– Prinsipielt uheldig

Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk presseforbund, mener det er helt avgjørende at mediene kan fortsette å informere befolkningen om det som skjer, uavhengig av myndighetene.

Det skriver hun i en e-post til Journalisten.

– Samtidig forholder vi oss til at både kringkastingsloven og smittevernloven definerer at myndighetene kan pålegge mediene å formidle meldinger. Det er svært viktig at disse meldingene skilles fra det redaksjonelle innholdet, skriver hun.

Floberghagen viser til at Presseforbundet tidligere har protestert mot dette punktet i smittevernloven, og mot et tidlig utkast til en mer omfattende bestemmelse.

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund

– Det har vi gjort fordi vi mener det er prinsipielt uheldig at myndighetene pålegger mediene å publisere innhold, og fordi vi mener det heller ikke er behov for det. Mediene tar informasjonsansvaret på største alvor, noe vi ikke minst har sett de siste dagene og ukene, skriver hun.

  • Journalisten har vært i kontakt med Helsedirektoratet for å få en kommentar til denne saken, men har ennå ikke fått svar.
  • Denne saken er oppdatert med intervju med Per Arne Kalbakk og Elin Floberghagen.
Powered by Labrador CMS