Skuffelse hos ANB-ansatte

De ansatte i ANB er skuffet over vedtaket om å overlate hendelsesnyheter til NTB. De føler at mangeårig innsats er bortkastet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I går ble det kjent at Norsk Telegrambyrå (NTB) og Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) har inngått en avtale om at NTB skal ta seg av dekningen av hendelsesnyheter. Og at åtte årsverk skal overføres fra ANBs nyhetsredaksjon til NTB.

Meningsløst

– Det har ligget i kortene at dette kunne skje. Men når beskjeden om styrevedtaket kom, er det klart det ble frustrasjon og skuffelse i redaksjonen. Mange har vært med på å bygge opp ANBs nyhetsdel siden starten i 1998. Og den jobben virker litt bortkastet i dag. Det føles som om styret og konsernet ikke setter pris på jobben vi har gjort, selv om ledelsen sier det motsatte, sier Thomas Hildonen i redaksjonsklubben.

Han legger til at de med årene har fått bedre og bedre tak på nyhetsdekningen i ANB.

– Med stor innsats har vi fått rutine og lært å bli et ekte nyhetsbyrå, sier Hildonen.

Fire mot tre

Styrevedtaket om å sluttforhandle en kontrakt om samarbeid, som vil gjelde fra årsskiftet, ble fattet med fire mot tre stemmer. Mangeårig politisk reporter Kjell Werner er en av to ansatterepresentanter i styret.

– Vi er skuffet over at flertallet i styret valgte å la ANB ble offer for sin egen suksess. Det man har bygd opp gjennom åtte år er nå fjernet med et pennestrøk, sier Werner, og peker på at ANB går med overskudd mens NTB sliter økonomisk.

Werner understreker at redaksjonsklubben har kjempet mot at ANB skal kjøpe nyhetstjenesten fra NTB fordi man mener det som blir igjen i ANB vil være for sårbart. Det ligger nå an til at politisk avdeling fortsetter i en eller annen fasong og at man ellers lager feature, reportasjer og enkelte eksklusive nyhetssaker.

– Eierne vil spare penger, vi mener det er kortsiktig tenkning. Det var en tung dag i går, det kan jeg innrømme, sier Werner.

Klubbmøte

Redaksjonsklubben i ANB har akkurat nå samlet seg for å drøfte situasjonen, med bistand fra konserntillitsvalgt og NJ. Ledelsen har sagt at ingen kommer til å miste jobben, men Hildonen sier de har behov for å lufte ut frustrasjon og få svar på en del spørsmål.

– Det råder en del uvisshet om hva som vil skje framover, og når. Vi vet blant annet ikke hvem som vil få tilbud om overgang til NTB. Selv om gruppa er utpekt, er det ikke sagt noe om kriteriene for utvelgelse, sier Hildonen.

Frivillig

Ledelsen har signalisert at den håper å løse kabalen ved at mange nok biter på et tilbud om frivillig overgang til NTB.

– Vi har ikke loddet stemningen og vet ikke om noen sier ja til et slikt tilbud. Men sier åtte seg villig, blir det jo ikke noe problem, sier Hildonen, som understreker at klubben ellers er opptatt av å sørge for best mulige vilkår for dem som må over.

– Vi tenker også mye på hvordan det kommer til å gå med ANB framover. Vi mister åtte av 38 årsverk og er usikre på hva ledelsen og eierne vil med ANB etter nyttår. Situasjonen er vanskelig både for dem som forsvinner og dem som blir igjen. Men vi graver oss ikke ned av den grunn. Avgjørelsen er tatt og vi må tenke framover, sier Hildonen.

Powered by Labrador CMS