Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
I april ble NRKs USA-korrespondent Veronica Westhrinhentet hjem da korona-situasjonen forverret seg raskt i USA.
– Da beskjeden kom om at vi ble hentet hjem, ante vi ikke hvor lenge vi pakket for. Vi måtte forberede barna på at vi pakket for en påskeferie, som kan gå over i en sommerferie, sa Westhrin til Journalisten den gang.
I helga meldte korrespondenten på Twitter at hun var tilbake i USA, og denne uka har hun rapportert fra demokratenes digitale landsmøte.
– Det er veldig viktig at vi får USA-korrespondentene tilbake for å dekke, ved siden av korona, årets absolutt viktigste nyhetshendelse, sier Sigurd Falkenberg Mikkelsen, og sikter til det amerikanske presidentvalget i november.
Han er utenrikssjef i NRK og snakker med Journalisten på telefon.
Begrensninger i jobben
Anders Magnus, den andre av NRKs to USA-korrespondenter, skal også snart returnere til USA, forteller utenrikssjefen.
I vurderingen om de skulle sende dem tilbake, har det også vært vesentlig at de i dag har mer innsikt i selve pandemien og vet mer om hvordan det amerikanske helsesystemet fungerer, sier Mikkelsen.
I tillegg har de bedre innsikt i hvordan NRK selv skal jobbe under disse forholdene.
– Korrespondentene vil jobbe i tråd med NRKs smittevernregler, som vil gi noen begrensninger for hvordan de jobber. Vi er opptatt av at våre medarbeidere i felt ikke skal bli smitta, sier han.
Mikkelsen nevner tiltak som å holde avstand, unngå menneskemengder og å bruke mindre fly og kollektivtransport.
Annonse
Skal treffe folk
Utenrikssjefen peker på også at årets presidentvalgkamp ikke vil bli slik amerikanske valgkamper pleier å være, heller ikke for journalistene.
– Det blir ikke sånn at korrespondentene bare kommer til å sitte hjemme og rapportere fra digitale arrangementer?
– Nei, vi skal også komme oss ut og treffe folk. Det blir noe av det viktigste vi gjør, å høre de amerikanske stemmene og ta temperaturen på samfunnet.
Mikkelsen tror denne oppgaven kan bli litt mer utfordrende enn før, i og med at mange kan være vanskeligere å få i tale, ved at færre slipper fremmede tett innpå seg og at det er få store arrangementer.
Lars Os, NRKs fotograf i Washington, rapporterte hjem til NRKs flater i den tiden Westhrin og Magnus har vært i Norge. Os skal fortsatt jobbe for NRK i USA, forsikrer Mikkelsen.
– Jeg hadde alltid hatt en tanke om at jeg gjør meg best bak kamera, men det fungerer tydeligvis foran også, sa Os til Journalisten i et intervju etter at han hadde blitt NRKs hovedmann i USA.