Administrerende direktør i Budstikka Media, Terje Tandberg. Foto: Tore Guriby

– Jeg vil ikke bli sjefredaktør

Budstikka-direktøren avviser at han er aktuell som enleder.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kilder i og utenfor Budstikka Media er ikke i tvil om at de opprørske aksjonærene i Budstikka Media ønsker seg Terje Tandberg som eneleder i selskapet. Dette vil ikke Arnt Hillestad, som fronter opprøret på vegne av flere av de største aksjonærene, bekrefte overfor Journalisten.

– Jeg er leder av valgkomiteen og ønsker ikke å uttale meg om navn i denne situasjonen, sier Hillestad.

Tandberg selv avviser problemstillingen.

–  Jeg er ansatt som administrerende direktør og har ingen planer om å være noe annet, slår han fast.

Forholder seg til styret

Tandberg sier at det er helt ukjent for ham at en gruppe av Budstikkas største aksjonærer skulle ønske ham som eneleder i bedriften når Andreas Gjølme går av som sjefredaktør i vår. Hillestad og de aksjonærene han snakker for ber styret stanse den pågående prosessen med å finne Gjølmes etterfølger.

– Jeg forholder meg kun til styret. Den situasjonen som har oppstått er en sak mellom styret og de aktuelle aksjonærene, sier Tandberg.

Etter det Journalisten forstår er ingen interne kandidater fra Budstikkas redaksjon med i finaleheatet.

Søkte ikke

Tandberg ble ansatt som administrerende direktør i Budstikka Media for tre år siden. Han har ingen redaksjonell bakgrunn.

– Har du noen redaksjonelle ambisjoner?

– Jeg har ingen andre planer enn å fortsette å være administrerende direktør. Hvis jeg kunne tenke meg jobben som sjefredaktør, så hadde jeg søkt på den. Det gjorde jeg ikke.

Skadelig med uro

– Hvordan opplever du situasjonen som har oppstått som følge av aksjonærenes initiativ?

– Enhver uro kan få negative effekter. Jeg er jo vant med at det er knyttet interesse rundt Budstikka, men jeg har ikke opplevd noe liknende som dette før.

Redaksjonsklubben i Budstikka gikk torsdag kraftig ut mot opprørsaksjonærene, som klubben betegner som kuppmakere.

– Vi vil ha toledermodell, som i dag. Det er i høyeste grad behov for en leder med fokus på det redaksjonelle, når man er i en krevende omstillingstid, sier klubbleder Kine Thorsen.

Må avgjøres lokalt

Norsk Journalistlag har ingen offisiell holdning til enleder- kontra toledermodell. Spørsmålet overlates til lokaldemokratiet.

– NJ har ikke noen fastlagt mening om dette. Slike debatter må tas i det enkelte mediehus. Det ser jeg at klubben i Budstikka har gjort, og det er bra. Det kan være varierende hensyn å ta lokalt, blant annet økonomi og størrelsen på bedriften. Men uansett ville det være usedvanlig uklokt å ansette en enleder uten redaksjonell bakgrunn. Det er helt avgjørende med en slik kompetanse hvis man skal lede et mediehus, sier NJ-leder Elin Floberghagen.

Amedia støtter styret

Kilder sier til Journalisten at de aktuelle aksjonærene kun representerer 15-20 prosent av det totale antallet aksjer i Budstikka. Den største aksjonæren, Amedia, eier 31,5 prosent.

 Hillestad mener prinsipielt at enleder er en riktig modell i alle bedrifter. Dette er Amedia, representert i Budstikkas styre ved konserndirektør Karl Gunnar Opdal, uenig i.

– Jeg har som medlem av styret i Budstikka vært med i behandlingen av denne saken og kan bekrefte at det er full enighet i styret om en videreføring av toledermodell i Budstikka og ansettelse av ny sjefredaktør. Personlig er jeg overbevist om at dette er den beste modellen for Budstikka med de markedsutfordringer Budstikka nå står overfor, sier Opdal til Budstikka.no.

Styreleder Kaare Frydenberg er redd for at bråket som nå har oppstått, kan ødelegge for ansettelsesprosessen.

– Jeg frykter at den mest aktuelle kandidaten ikke ønsker å komme til Budstikka på grunn av denne type støy. Jeg mener denne type aksjonsforsøk ødelegger verdien for alle aksjonærene i Budstikka, sier han i samme artikkel.

Powered by Labrador CMS