Denne annonsen skaper storm i Danmark. Tre aviser har nektet å trykke den. Faksimile Dansk Folkeparti

Dansk annonse skaper storm

Tre aviser nektet å trykke budskap fra høyrepopulistisk parti. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Denne uken rykket Dansk Folkeparti inn en annonse i en rekke danske aviser. Der gjøres navnet på nær 700 personer som er i ferd med å få innvilget dansk statsborgerskap kjent. Navnene er offentlig gjennom det danske Folketinget.

Ukjent

Iølge partiet er én av de 684 på listen i søkelyset til det danske politiets etteretningstjeneste, PET. Andre medier bekrefter at vedkommende har vært etterforsket og at PET uttrykte bekymring fordi vedkommende står på lista. Hvem det dreier seg om skal være ukjent fordi landets justisminister ikke vil røpe navnet overfor Folketinget. 

Dansk Folkepartiet mener denne personen ikke skal få dansk statsborgerskap.

Nektet

De tre danske avisene Berlingske, Politiken og Information nektet ifølge Jyllands-Posten å trykke annonsen. Årsaken skal være at de mener annonsen mistenkeliggjør de nevnte personene.

Somalisk forening i Danmark mener annonsen skaper polarisering og hat. Men jussprofessor Gorm Toftegaard Nielsen mener begrunnelsen for å avvise annonsen, ikke holder vann. Det er meningen at lovforslag skal debatteres, sier han til Politiken.

Begrunnet publisering

Jyllands-Posten er blant avisene som trykket annonsen. De gikk ut og begrunnet avgjørelsen.

– Å si nei til annonsen vil være et signal om at vi tillater oss å «frisere» den politiske debatt, sier sjefredaktør Jørn Mikkelsen til egen avis.

Han mener den ikke skiller seg fra andre annonser.

– Jeg står som sjefredaktør til ansvar for at den er innenfor rammene av loven, og innenfor forsvarlige presseetiske rammer. Begge deler er tilfellet her.

Men Mikkelsen mener det går en grense ved rundt 20-25 navn. Hadde antallet vært så lavt, ville faren for mistenkeliggjøring vært større.

Sjefredaktøren advarer mot at mediene forsøker å styre den politiske debatten ved å si nei til bestemte annonser:

– Tvertimot skal vi avspeile og kommentere. Så må velgerne og leserne selv ta stilling til hva de mener om annonsen, akkurat som de må ta stilling til budskapet i alle mulige andre annonser.

Powered by Labrador CMS