Ansatte i Oppegård Avis (f.v): Bente Wardenær, Yana Stubberudlien, Sigbjørn Vedeld og Veronica Grude Docker.

Permitterte ansatte og stoppet papiravisa - gir ut avis igjen etter innsamlingsaksjon

Mye viktigere enn kontantstøtta, mener markedssjef i Oppegård Avis.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oppegård Avis stoppet flere utgaver av papiravisa da koronakrisa var et faktum og permitterte nesten hele redaksjonen.

Likevel faller de utenfor den såkalte kontatstøtteordningen for mars måned, og får kanskje noen titalls tusen for april, som ikke vil monne noe særlig, forteller salgs- og markedsansvarlig Kenneth Johnsen.

– Støtteordninga er ikke så relevant for oss. Hadde vi fått det beløpet som vi fikk inn på kampanjen vår fra staten, hadde støtten hatt en funksjon, sier han.

Etter påske har det begynt å skje ting i Oppegård Avis. De satte i gang en støtteaksjon blant leserne, og har i dag fått inn bidrag fra 800 personer på til sammen 160.000 kroner.

Dette bidraget gjorde at de igjen kunne lage papiravis og selge annonseplasser.

Kontantstøtteordninga:

  • Kompensasjonen skal dekke uunngåelige faste kostnader for bedriftene, for eksempel: leie av lokale, lys og varme, renovasjon, vann og avløp, leie av maskiner, transportmidler og inventar, samt regnskap, revisjon, elektronisk kommunikasjon, forsikring, med mer.
  • Ordningen vil gjelde for bedrifter med minst 30 prosent omsetningsfall (20 prosent i mars), som en konsekvens av tiltakene for å hindre spredningen av koronaviruset.
  • Ordningen vil i utgangspunktet gjelde for mars, april og mai.
  • Beløpet for kompensasjon beregnes etter egen beregningsnøkkel: Reduksjon i omsetning x (unngåelige faste kostnader – egenandel på 10 000 kroner) x justeringsfaktor på 80 prosent.
  • Selskaper som tilhører samme konsern, og hvor summen av tilskudd for enkeltselskapene kan forventes å overstige 30 millioner, må levere inn en samlet søknad.
  • Forslaget om kompensasjonsordningen ble lagt fram for Stortinget fredag 3. april. Ordningen ble godkjent av ESA 17. mars.
  • finansminister Jan Tore Sanner (H) har anslått at kompensasjonsordningen vil koste 20 milliarder kroner i måneden.

Kilde: Finansdepartementet

(NTB)

Tapte ikke nok penger

I forrige uke ble det klart at bare to redaksjonelle medier har søkt om kompensasjon for mars.

Oppegård Avis har en omsetningen er i gjennomsnitt på 500.000 per måned. Avisa er en gratisavis med et opplag på cirka 11.500 aviser. De største utgiftene er til trykking, distribusjon og lønn, som man ikke får kompensert gjennom kontantstøtteordninga.

Kenneth Johnsen, salg- og markedssjef for Oppegård Avis

– De andre faste kostnadene er ikke så høye. Har man dét, som egentlig er en uting, får man mye mer igjen fra ordninga, sier Johnsen.

I mars tapte ikke Oppegård Avis «nok» penger i forhold til i fjor for å få støtte. De hadde allerede gitt ut to aviser i mars da koronatiltakene ble iverksatt 12. mars, og valgte å gi ut avis den 18. mars.

Avisa kommer ut i området rundt den gamle kommunen Oppegård, like utenfor den sydlige grensen til Oslo, og holder til på Kolbotn.

Mars i fjor var også en dårlig måned for avisa, som spiller inn på hvor mye de har tapt i år i forhold til i fjor.

Hvis avisa får inn færre annonser på én av fire utgaver, utgjør det mye av inntjeningen for den enkelte måneden, forteller Johnsen.

– Det er et element som ikke tas med i ordninga. I en ukesavis blir man veldig sårbar hvis det skjer noe med én utgave, sier han.

– Første som «går ned»

I Oppegård Avis har det viktigste sparetiltaket vært å permittere. De permitterte alle ansatte, i tillegg til redaktøren i halv stilling. Da fikk de ikke laget papiravis, men publiserte saker på nettavisa.

Avisa har fire ansatte: to journalister, redaktøren og en salgsmedarbeider. Avisa er et eget selskap, men eies av forlaget Bjørgu Media, som driver flere fagblader. Kenneth Johnsen er selv ansatt i Bjørgu.

Nå som de lager papiravis igjen, har de tatt tilbake halve redaksjonen fra permisjon. Johnsen sier at annonsemarkedet også ser litt bedre ut, og at det viktigste for avisas økonomi er at folk begynner å gå i butikken og til frisøren og lignende.

– En lokalavis som vår er nok den første som «går ned», men også den første som kommer seg opp igjen. Vi merker når folk begynner å kjøpe grill på Jernia eller kjøpe bolig, sier han.

– Ingen gullgruve

Johnsen er mest bekymret for hvordan den økonomiske situasjonen vil se ut til høsten. Avisa har små marginer, og har aldri hatt mer enn ti prosent i overskudd.

– Den ble starta for sju år siden av entusiasme, da den gamle lokalavisa ble lagt ned. Det er ingen gullgruve, sier han.

Johnsen sier at de nå skal se an situasjonen uke for uke, og at det viktigste er å ikke bli passiv, men å prøve å finne alternative inntekter.

– Avisa er ikke lagd for å tjene mye penger, men for å ha en avis i Oppegård-området. Det skal ikke så mye til før det butter imot. Men vi skal ordne det selv, det er planen i alle fall.

Powered by Labrador CMS