– Behov for å øke pressestøtten nå

Arbeiderpartiets landsmøte (JOURNALISTEN): Finanskrisen skaper behov for økt pressestøtte mener Bergen Ap, men vil ikke åpne for allmenn mediestøtte ennå.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bergen Arbeiderparti har fremmet forslag til endring i pressestøtten for behandling på landsmøtet. Et endelig vedtak når delegatene vedtar partiprogrammet tirsdag.

Som politiker i en by med mer enn én avis, mener leder Odd E. Rambøl i Bergen Arbeiderparti det er sterkt behov for å øke pressestøtten. Lokalpartiet har fremmet forslag om økt pressestøtte til behandling på landsmøtet i Oslo denne helgen.

– Jeg regner med at vi får støtte når det er med i programmet. Spørsmålet er om statsråden vil følge det opp når det økningen ikke er fastsatt i prosent, men vi har stort press på ham, forteller Rambøl entusiastisk.

Ikke ny ordning

Rambøl sier pressestøtten ikke handler om kultur, men demokrati. På spørsmål om hvorfor det er snakk om støtte kun til papiravisene, har han svaret parat.

– Vi tar nå utgangspunkt i den støtten som allerede er etablert. Å hindre at noe skjer med den, er å foreslå en annen ordning. Dette forslaget ble sendt inn før finanskrisen, men den gjør det ytterligere aktuelt.

Rambøl erkjenner at det kan bli vanskelig å få gjennomført, og viser til at Mediebedriftenes Landsforening mislyktes i sine anstrengelser for økt pressestøtte i statsbudsjettet sist høst.

Forskjellige markeder

I Bergen har man to dagsaviser og flere nisjeaviser, i tillegg har Henrik Færevåg lansert en lokal nettavis og Bergens Tidende hadde sin lokal-tv-stasjon BTV. I nettavisen til Færevåg er ansatte blitt permitterte og BTV er lagt ned.

– Bør ikke også disse få støtte for å sørge for et mangfold?

– Jeg oppfatter at dette er forskjellige markeder. Færevågs nettavis er ikke en konkurrent til BTs papir. BT og BA er i konkurranse og det er noe annet. Det er lettere å etablere nettaviser, man trenger journalister, godt utstyr, designmedarbeidere for en periode og så videre. Du har en helt annen frihetsgrad enn i papiravis.

Rambøl sier det er snakk om å øke den eksisterende støtten gjennom et program som skal gå over fire år, ikke åpne for en bredere mediedebatt.

Powered by Labrador CMS