Innvandrere leser mer VG
Bruker også Youtube oftere enn resten av befolkningen.
Universitetet i Oslo og NRK Analyse har spurt 900 innvandrere om deres medievaner, tillit til og deltakelse i samfunnet. Blant resultatene er at åtte av ti innvandrere bruker medier hver dag.
Internett og tv er innvandrernes foretrukne medier med henholdsvis 90 og 66 prosent daglig bruk, ifølge Aftenposten onsdag. Til sammeligning bruker 95 prosent av totalbefolkningen nettet hver dag, mens tallet er 81 for tv.
Leser mer VG
Til Klassekampen sier medieforsker Audun Beyer ved Institutt for medier og kommunikasjon at resultatene betyr at nyhetsoffentligheten i Norge i stor grad er felles for befolkningen. Innvandrere bruker medier litt sjeldnere enn totalbefolkningen, men de største mediene i Norge er også de som er mest brukt blant dem.
Aftenposten skriver at VG er den store avisvinneren blant innvandrere. 27 prosent svarer at de leser avisen daglig, mens det i totalbefolkningen er 23 prosent som gjør det samme.
En like stor prosentandel av innvandrere og totalbefolkning, 20 prosent, leser Aftenposten daglig. Det samme gjelder for Dagbladet, hvor 15 prosent leser avisen hver dag. Dette gjelder aldersgruppen 15 til 59 år.
Halvparten sjekker Youtube
Medieanalytiker Hilde Thoresen i NRK Analyse forteller Aftenposten at undersøkelsen er den mest omfattende siden SSB gjorde en lignende undersøkelse i 2008. Resultatene viser mye det samme, som at innvandrere bruker mindre radio og leser færre aviser enn resten av befolkningen.
Men Youtube bruker de hyppigere enn totalbefolkningen. 53 prosent bruker Youtube daglig, mot totalbefolkningens 31 prosent. Nettstedet har overtatt for parabolen som kilde til innhold fra hjemlandet. Kun 25 prosent ser tv-kanaler fra eget hjemland daglig.
Undersøkelsen viser også at innvandrere i likhet med resten av befolkningen har lav tillit til Al Jazeera. De stoler i større grad på NRK og TV2 enn den globale nyhetsformidleren.
Ingen skjev dekning
Universitetet i Oslo og NRK Analyse var også interessert i å finne ut om innvandrerne opplevde mediedekningen av innvandring som stigmatiserende.
Resultatene viser at innvandrere for det meste er fornøyd med hvordan de blir omtalt i mediene. Totalbefolkningen deler oppfatningen om innvandrere ikke blir dekket skjevt.