Avis sendte 15 journalister for å dekke begravelse

Til en ukjent person.

Kanadiske Shelagh Gordon var 55 år da hun døde. Hun var, ifølge Toronto Star en helt vanlig person. Hverken fremstående eller velstående. Likevel valgte avisen å sende hele 15 journalister for å dekke begravelsen. Det er Forbes Magazine som forteller om den uvanlige prioriteringen.  

Sammen skrev de 15 et 4.000 ord langt essay om hennes liv. Dette er historien om en av de vanlige personene som fyller avisenes minneordspalter. 

Møttes for sent

Hovedforfatter Cathrerine Porter forteller i artikkelen i Toronto Star at hun ble oppmerksom på Gordon da hun leste nekrologen hennes en måned før saken ble publisert. 

- Det er rart å møte en person fire dager for sent. 

Hvorfor velge å lage en så omfattende dekning på en helt vanlig person, spør Forbes retorisk. Fordi Porter ved et tilfelle fant et flott liv som ikke var blitt lagt merke til av noen utenfor Gordons familie, og redaksjonen følte de måtte fortelle den. 

Shelagh Gordon ble aldri gift. Hun jobbet en periode som vinselger, men ble nedbemannet. Deretter fikk hun jobb som annonseselger takket være søsteren. Hun tok medisiner mot angst og depresjoner. Hun sendte hyppige sms’er til familie, og sjekket meldingsboksen på Facebook hele tiden. Og hun referte til seg selv som en «frik».

Intervjuet 130 personer

Under begravelsen la de 15 journalistene ut lapper på de 186 stolene i lokalet med forespørsel til familie og venner om å stille til intervju med dem om Shelaghs liv. I løpet av de neste to ukene intervjuet journalistene 130 mennesker.

Resultatet ble Cathrine Porters portrett av Shelag Gordon, med 14 kolleger kreditert som bidragsytere.

Samling av dager

Hvorfor akkurat Shelag, vil Forbes’ journalist vite. 

- Fordi hun var ung. Hun var ordinær. Det var ikke umiddelbart klart for meg om hun hadde barn eller bare var nær sin søsters barn. Og så viste det seg at hun var familiens hjerte, selv om hun aldri ble gift. 

- Vi hyller ikke andre i vårt samfunn. Og vi hyller ikke det ordinære. Vi er så veldig kjendisorienterte nå. Alle som leste historien og kom bort til meg etterpå snakket om livets skjørhet. Vi lever alle hastige liv, men etter å ha hørt historien om Shelagh, gikk det opp for meg at livet er en samling av dager. Og så er det over.