RYSTET: NJ-rådgiver Bente Sabel bor i Hellas store deler av året og tror knapt det hun hører om nedleggelsen av statskringkasteren ERT. Foto: Birgit Dannenberg
Hellas: Stenger statlig radio og TV
– Som om regjeringen skulle si opp alle ansatte og stenge NRK over natta, sier NJ-rådgiver og Hellas-kjenner Bente Sabel om nedleggelsen av ERT.
ERTs hovedkontor i Aten ble tirsdag kveld omringet av mennesker som protesterte mot statsminister Antonis Samaras beslutning om å nedlegge den greske statskringkasteren med umiddelbar virkning. Om lag 2.700 ERT-ansatte fikk beskjed om å forlate arbeidsplassene sine.
Signalene fra ERT forsvant gradvis fra midnatt, men de ansatte fortsatte å jobbe og har funnet alternative måter å spre sendingene på. Spansk statlig TV reagerte spontant med å formidle ERTs sending på sin plattform. Det samme gjorde Euronews og BBC, skriver Aftenposten tirsdag. Sendingen kan også følges på Ustream.
– Absurd
Den greske redaktørforeningen reagerte med forferdelse på nyheten. Leder Mogens Blicher Bjerregård i Den europeiske journalistføderasjonen karakteriserer situasjonen som absurd.
– Disse planene er simpelthen absurde. De representerer et alvorlig slag for demokratiet, mediemangfoldet og journalistikken som et felles gode i Hellas. Dette fratar befolkningen retten til ærlig, nøktern og fordomsfri informasjon. Men det innebærer også at mange journalister over hele landet mister jobben, heter det i en uttalelse fra EFJ-lederen.
Bor på Kreta
– Dette er temmelig heftige og alvorlige nyheter. ERT har samme posisjon i Hellas som NRK her hjemme. De tre tv-kanalene deres har vært de viktigste i landet. De er delvis reklamefinansiert, men mer seriøse enn de store kommersielle kanalene, forteller Bente Sabel.
Sabel og hennes mann har leid og eid hus og vært bosatt på Kreta i lange perioder de siste 10-12 årene. De flyttet inn i sitt nåværende hus i byen Rethymnon i 2004. Sabel bodde der i et helt år fra 2006, med permisjon fra jobben i Norsk Journalistlag. Hun har gått av med Avtalefestet pensjon og bor mesteparten av året på Kreta, men er fortsatt tilknyttet NJ som rådgiver i en deltidsstilling.
Hun og mannen har primært sett på ERT for å holde seg orientert om det som skjer i Hellas. Sabel sier at mange av landets innbyggere har resignert og tilpasset seg de store innsparingstiltakene.
Fortsatt krutt i grekerne
– Men det er fortsatt nok krutt i grekerne til at de reagerer dersom de opplever urimeligheter. Det har skjedd så mye de siste årene. Mange har mistet jobben eller fått lønnsnedslag over natta, og det er en utstrakt bruk av midlertidige stillinger. Jeg kjenner lærere som har 10-15 års ansiennitet, men som nå kun får midlertidige jobber. På den måten sparer det offentlige feriepenger og andre sosiale kostnader.
Mange grekere reagerte spontant tirsdag, da nyheten ble kjent om at statsminister Samaras og hans parti Nytt demokrati hadde besluttet å stenge ERT. Samaras begrunner nedleggelsen med behovet for å kutte statlige utgifter.
Andre greske tv-stasjoner skal ha varslet at de går i svart onsdag, mens avisredaksjoner planlegger å legge ned arbeidet.
Fortsatte sendingene
Mange av de ERT-ansatte trosset ordren om å forlate arbeidsplassen, skriver Aftenposten. Sendingene fortsatte gjennom natten, tross store tekniske utfordringer da signalene ble kuttet.
Regjeringens talsmann Simos Kedikoglou uttalte seg svært kritisk til ERT. Han sa kanalen koster sju ganger så mye som andre tv- og radiostasjoner og at kringkasteren gir svært lite innsyn i sin virksomhet. Regjeringen vil bygge opp en ny og forbedret kringkaster, sa han.
Regjeringspartnerne uenig
Etter at signalene fra ERT ble kuttet ved midnatt, er Hellas det eneste europeiske land uten statlig tv og radio, ifølge Aftenposten, som også skriver at mange grekere oppfatter at statsministeren på denne måten forsøker å begrense pressefriheten.
De to andre partiene regjeringskoalisjonen, PASOK og Demokratiske Venstre, er uenig i statsministerens beslutning om å stenge ERT.