MORGENRUTINEN:
NJs nestleder Dag Idar Tryggestad på talerstolen på Norsk Journalistlags landsmøte i 2019.
Foto: Kristine Lindebo
Skrev feil navn på den nye avisdirektøren på forsida
– Det var en over snittet flau dag på jobb, sier NJ-nestlederen.
I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.
Dag Idar Tryggestad er nestleder i Norsk journalistlag (NJ). Han er i permisjon fra jobben sin som journalist i Bergens Tidende (BT).
Her kan du lese flere Morgenrutinen.
– Kaffe eller te?
– Begge deler. Veldig svart kaffe, eller ingefærbrygg på stamkafeen i Oslo om morgen er ikke feil.
– Hva har du på nattbordet?
– En stor haug med dårlig samvittighet for alle bøkene jeg skulle ha lest. Men siden synet ikke er min sterkeste side, går det mest i lydbøker. Krim og fakta. Ellers leser jeg en del høyesterettsavgjørelser. Litt sært, men jeg har alltid vært interessert i juridiske problemstillinger.
– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?
– I det jeg våkner, og av og til litt før... Siden jeg bor i Bergen, er BT og BA først i køen. Må også innom VG, DN, Journalisten og Medier24 før frokost. Ellers er det ikke en dag uten NRK P2 om morgenen.
– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?
– «Journalister årets lønnsvinnere» hadde vært fortjent. «Trump gir seg i poltikken» hadde vært godt for verden.
– Hvor leter du etter gode saker?
– Ettersom jeg har permisjon fra journalistjobben i Bergens Tidende, er letingen satt på vent. Men lokale medier er en skattkiste til nye saker. Gode ideer kommer også ved å bare lytte til hva folk rundt deg snakker om og er opptatt av.
– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt, og hvorfor?
– Donald Trump – i håp om å kunne forstå litt mer. Ellers velger jeg meg Jürgen Klopp. Ikke fordi jeg er Liverpool-supporter, men fordi jeg er veldig fasinert over hva han har fått til som leder.
– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?
– Datteren min hadde som trassig 4-åringen en t-skjorte med skriften «Hvorfor det?» Det er et godt utgangspunkt for nesten enhver sak. Jeg er nysgjerrig, kommer lett i kontakt med folk og er ganske utholdende.
– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?
– Som krimjournalist havnet jeg alene på cellen med en drapsdømt mann av den storvokste sorten. Jeg var ikke der for å intervjue ham, men ventet på en av betjentene. Vi gikk litt tomme for tema kan du si, så siden det var i tiden før et stortingsvalg dristet jeg meg til å spørre om hva han ville stemme: Svaret kom kjapt: SV selvsagt. Jeg er ikke helt idiot. De er de eneste som kan få meg ut herfra.
– Ellers var jeg ansvarlig for at den nyansatte direktøren i Bergens Tidende, Sondre Gravir, ble til Sturle Gravir på førstesiden. Det var en over snittet flau dag på jobb.
– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?
– Det leveres utrolig mye god journalistikk fra mange mediehus. Derfor er det vanskelig å velge. Men Tolga-saken til VG er et eksempel på hvordan man virkelig lever opp til målet om å stå opp for svake i samfunnet, Bergens Tidendes serie om «Historier om fattigdom» gir innblikk i et samfunnsproblem vi ikke ser eller vil se, og så er jeg veldig begeistret for 22. juli-serien til NRK. Det er sånn at det er vanskelig å vente til neste episode!
– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?
– Det er for mange feil og «stamming» i tekstene. Det skyldes selvsagt det enorme tidspresset journalistene i dag opplever, og at deskene de aller fleste stedene er borte.
– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?
– Selv om det nå ansettes nye journalister mange steder, er det ingen tvil om at det fortsatt er en vei å gå for å få til en bærekraftig økonomi. Det synes jeg ikke politikerne helt har tatt innover seg. Det koster dersom vi skal kunne opprettholde et brett mediemangfold i Norge.
– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?
– Marita Aarekols bilde fra striden i Senterpartiet i Bergen. For oss som har fulgt den saken over tid, var det overflødig med bildetekst! Jeg ble sittende lenge å se på det bildet.
– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?
– 36 timer på BT-hyttene på Kvamskogen for noen år tilbake. Det kommer trolig ikke til å gjenta seg. Ellers var det herlig å være utenfor mobildekning et halvt døgn mens vi gikk fra hytte til hytte på Hardangervidden sist sommer.
– Når logger du av for kvelden?
– Et ubehagelig spørsmål fordi her synder jeg som mange andre, men jeg har blitt flinkere til å sette mobilen i flymodus om natten.