Foreslår dagtillegg for vikarer

Redaksjonsklubben i BT vil omsette midlertidig ansattes rettigheter i kroner og øre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den siste tiden har det vært et sterkt fokus på situasjonen for vikarene i NRK, i kjølvannet av den noe uortodokse oppsigelsen til tilkallingsvikar Pia Beathe Pedersen i september. Men også i avisene jobber redaksjonsklubbene med rettighetene til midlertidig ansatte.

Samtidig er de opptatt av at det ikke skal bli for mange midlertidige i den redaksjonelle driften.

Forsert innsatsen

Redaksjonsklubben i Bergens Tidende har i år forsert innsatsen for de midlertidige. Arbeidet ser ut til å munne ut i et forslag om et dagtillegg som skal tilsvare verdien av rettighetene og godene til de fast ansatte medarbeiderne i redaksjonene.

Klubben kartlegger for tiden bruken av vikarer og tilkallingsvikarer i papiravisa og nettredaksjonen. Hensikten er både å prøve å begrense antallet midlertidige og å bedre vilkårene for dem som til enhver tid er inne i systemet.

Ifølge lederen av redaksjonsklubben i BT, Arild Berg Karlsen, går det til enhver tid åtte-ti personer i lengre vikariater i papiravisa og nettredaksjonen. I tillegg kommer et varierende antall tilkallingsvikarer.

Ble neglisjert

– Vi har arbeidet lenge med forholdene for midlertidig ansatte. Men i fjor hadde vi mest fokus på den økonomiske situasjonen og nedbemanningen vi har vært gjennom. Derfor ble nok arbeidet med vikarsituasjonen neglisjert. På klubbens årsmøte i februar kom det et forslag til uttalelse om behandlingen av vikarer i BT. Det var mye som ikke var på plass og som det skulle være, forteller Berg Karlsen.

Initiativet på årsmøtet førte til at det nye klubbstyret utpekte to av styremedlemmene til vikarkontakter. De har et spesielt ansvar for å følge opp de midlertidige. Det formelle grunnlaget for rettighetene deres finnes i arbeidsmiljølovens paragraf 14.9 og i paragraf 2.3 i Journalistavtalen mellom Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening. I sistnevnte heter det:

«Midlertidig og fast ansatte skal likebehandles når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår.»

Løpende arbeid

– Vi har et løpende arbeid med å få oversikt over hvem som er midlertidig ansatt i mediehuset. Dessuten kartlegger vi hvilke rettigheter de har, i forhold til fast ansatte. Her forholder vi oss til paragraf 2.3, sier Berg Karlsen.

Han legger til at det ikke er enkelt å få oversikt over bruken av midlertidige i et så stort mediehus. Mange er innom, eksempelvis på kveldsvakter, i korte perioder.

– Det er lettere med de som har langvarige vikariater. Dette arbeidet går kontinuerlig. Hovedmotivet er å prøve å få ned antallet midlertidige, men det er krevende i en tid som denne da ledelsen er forsiktig med å ansette flere i faste stillinger, sier Berg Karlsen, som legger til at det av en eller annen grunn er problematisk å få tak i tilkallingsvikarer for tiden.

Rettighetsliste

Erik Fossen, nestleder i redaksjonsklubben og en av to vikaransvarlige, forteller at klubben konkret arbeider med en liste over rettigheter for de midlertidig ansatte i mediehuset BT.

– Vi har en dialog med ledelsen om dette. De fast ansatte har goder og fordeler som vikarene ikke har fått del i. Det ønsker vi å rette opp, under henvisning til paragraf 2.3.

Fossen forklarer at rettighetene spenner fra økonomiske goder til praktiske ordninger: Betalt avisabonnement og NRK-lisens, kompensasjon for bruk av egen telefon og internettilkobling hjemme, kantinekort og bilde på adgangskortene.

Alle skal ha

– Det står ikke noe i paragraf 2.3 om hvor lenge et vikariat skal vare før slike rettigheter slår inn. Utgangspunktet vårt er derfor at alle skal ha godene. I et forsøk på å finne en enkel og praktisk ordning jobber vi med et forslag om gi de midlertidige et dagtillegg som tilsvarer verdien av rettighetene, i kroner og øre, sier Fossen.

Redaksjonssjef Øivind Christensen er kontaktperson for klubben i vikarspørsmål. Han sier til Journalisten.no at ledelsen er interessert i å finne en best mulig løsning når det gjelder rettighetene til midlertidig ansatte.

– Vi er i dialog med klubben om dette, og jeg regner med at vi kommer i mål om et par ukers tid. BT forholder seg til lov- og avtaleverket, og vi forsøker nå å finne praktiske løsninger i forhold til det som står der, sier Christensen.

Powered by Labrador CMS