Elin Floberghagen. Foto: Birgit Dannenberg
– Vikarer er ingen pariakaste
Slår NRKs Journalistlag fast. – Mange vegrer seg for å melde fra om sine problemer, sier NJ-lederen.
Både ansatte og ledelse i NRK er sjokkert, etter at tilkallingsvikar Pia Beathe Pedersen sa opp jobben sin i Østlandssendingen på direkten lørdag. I et brev til NRK-ledelsen redegjør hun for bakgrunnen for sitt høyst spesielle utspill.
I brevet beskriver Pedersen blant annet «En holdning til de ansatte som er syk», og «hersketeknikker, detaljstyring fra vaktsjef og ordre fra nyhetssjef, rigide og antikvariske systemer og en totalt fraværende vilje til å diskutere andre, mer ressursvennlige måter å jobbe på».
Østlandssendingens redaktør Otto Haug slo søndag tilbake i VG:
– Tvert i mot - vi i ledelsen i Østlandssendingen ser på de ansatte som gode og dyktige kolleger.
Ny undersøkelse
Ledelsen i NRKJ var mandag formiddag i møte i Østlandssendingen og derfor utilgjengelig for kommentar. Etter det Journalisten.no forstår, skal det være aktuelt for NRKJ å gjennomføre en ny arbeidsmiljøundersøkelse, for å kartlegge situasjonen for de mange midlertidig ansatte i NRK.
«Som midlertidig ansatt er du akkurat like mye ansatt som faste, bare ikke for så lang tid», heter det i et informasjonsdokument på hjemmesidene til NRKJ, under overskriften «Vikar - ingen pariakaste!». Der slås det fast at tilkallingsvikarene har rett til å takke nei til oppdrag og krav på tilbakemelding fra sjefen. De oppfordres til å melde fra om forskjellsbehandling.
Midlertidig ansatte i NRK kan deles i tre grupper: Vikarer, tilkallingsvikarer og prosjektansatte. Felles for alle tre gruppene er ifølge NRKJ at de er ansatt og har rettigheter som andre ansatte mens de jobber i NRK.
Samme rettigheter
NRKJ viser til vedtak i EU-kommisjonen, der det slås fast at midlertidige skal likebehandles med fast ansatte. Dette har også kommet med i Arbeidsmiljøloven fra 1. januar 2006.
I NRK er likebehandlingsprinsippet slått fast i Journalistavtalens paragraf 3.2. Der framgår det at bruk av tilkallingsvikarer i NRK skal foregå i henhold til gjeldende lov- og avtaleverk. Videre at «tilkallingsvikarer er midlertidig ansatte som innebærer at NRK kan kontakte arbeidstaker og tilby arbeid av kortvarig midlertidig karakter. Arbeidstaker har til enhver tid rett til å takke nei til tilbudt arbeid».
Tilkallingsvikarene har minstelønnssatser som for tiden er gradert fra 180,61 til 219,94 kroner i timen.
I tillegg har tilkallingsvikarene samme retttigheter som fast ansatte når det gjelder overtidsbetaling, ulempetillegg, permisjoner og annet.
Sjekkeliste for vikarer
NRKJs har utarbeidet en egen sjekkeliste for vikarer og tilkallingsvikarer i NRK. Her er noen av rådene:
* Meld alltid fra dersom du opplever forskjellsbehandling mellom faste og midlertidig ansatte.
* Alle vikarer og tilkallingsvikarer skal ha en arbeidsavtale som omhandler lønns- og arbeidsvilkår. I forbindelse med dette skal du også ha en lønnssamtale med sjefen. Kontakt tillitsvalgt (klubbleder/vikarkontakt) om dette. Ta gjerne med deg tillitsvalgt i møte med sjefen.
* Avtal med sjefen din tidspunkt for tilbakemelding på jobben du gjør. På den måten kan du om nødvendig «korrigere kursen» og raskere finne ut om dette er en arbeidsplass for deg.
Tillitsvalgte skal hjelpe vikarene med å gjøre seg kjent med kompensasjonsordninger for overtid, ulempe, reise, hvor man fører overtid og så videre.
– Høyt på dagsorden
NJ-leder Elin Floberghagen understreker at vikarer og andre midlertidig ansatte står høyt på dagsorden for NRKJ og NJ.
– Det har de gjort i mange år. Mange midlertidig ansatte er fortvilet over egen situasjon. Vi har hjulpet mange midlertidg ansatte til fast jobb, men det en del vi ikke kan hjelpe. Det er vanskelig å bistå de som er i lovlige vikariater og dermed har krav på likebehandling, med å få fast jobb. Det er det de ønsker. I dag har vi satt i gang en ny kartlegging av hvor mange slike saker NJ har behandlet de siste årene. Men vi hører nok ikke om alle tilfellene, det er store mørketall. Mange midlertidig ansatte er nok utrygge og engstelige for jobbene sine og vegrer seg derfor for å ta kontakt. Det trenger de ikke å være.
Mislyktes?
– Har dere mislyktes i å ivareta vikarenes rettigheter, når dere opplever en sak som i helgen?
– Det er ikke noe enkelt spørsmål å svare på. Det var en unik måte å gjøre det på. Mange kan nok kjenne seg igjen i fortvilelsen. Jeg forstår den, for det er et klart overforbruk av vikarer og andre midlertidig ansatte i mediebransjen.
– Verre enn i andre bransjer?
– Ja, ifølge de arbeidsmiljøundersøkelsene NJ har utarbeidet i samarbeid med Arbeidsforskningsinstituttet. Det tar lang tid å få fast ansettelse i mediebransjen. Det er to ting vi får melding om. For det første om en ansettelse er lovlig eller ikke, om vedkommende har krav på fast jobb. For det andre forskjellsbehandling knyttet til lønns- og arbeidsforhold. Nå skal for øvrig Oslo Journalistklubb i gang med en ny undersøkelse om bruken av midlertidig ansatte, den forrige de gjennomførte er fra 2007, sier Floberghagen.
Norsk Journalistlag utarbeidet for et par år siden en egen brosjyre (PDF), der midlertidig ansatte finner informasjon om sine rettigheter.