Får kritikk for fotofikling

Useriøst og klønete, sier fotojournalistikkekspert om uvanlig manipulasjon.

Sist fredags forside av lokalavisen Setesdølen hadde en smått åpenbar bildemanipulering. Hodet til en sambygding var manipulert inn i førerhuset på en gammel traktor. Men proporsjonene mellom hodet og traktoren er mildt sagt på jordet.

– Useriøst og klønete

Avisa får kritikk fra undervisere i fotojournalistikk. Førsteamanuensis Erling Sivertsen ved Høgskulen i Volda fraråder fotomanipulering generelt, og sier at dette tilfellet var veldig overdrevet.

– Det vil leserne se. Det er dårlig laget. Hadde det vært en mer intrikat manipulasjon ville jeg reagert sterkere, sier Sivertsen.

Høyskolelektor Bernt Eide ved Høgskolen i Oslo og Akershus anbefaler heller ingen å kopiere Sørlands-Avisa. Men han tviler på at noen lesere er lurt av bildet.

– Først og fremst er det useriøst og klønete åpent. Det har litt skoleavispreg. Det er en måte å presentere Setesdølen på som ikke er ordentlig, sier Eide.

Troverdighet

Mer alvorlig mener han det er at slike tilfeller kan endre lesernes forventninger til aviser på lang sikt.

– Hvis dette blir vanlig vil det ramme hele avisbransjen, sier Eide, og oppfordrer avisen til å slutte med slike manipulasjoner.

– Jeg tror avisen ville tjent på å kutte hele oppslaget hvis de ikke har andre måter å gjøre det på. Det tapper troverdigheten.

– Unntak

Redaktør Sigurd Haugsgjerd sier han er enig i kritikken, og legger til at Setesdølen ikke skal være noen skole- eller russeavis.

– For det første var det en faktisk feil at vi ikke markerte at det var en fotomontasje. Det skyldtes at vi var helt i innspurten før deadline og ventet på et nytt bilde, sier Haugsgjerd.

– Det andre er at vi opptrer seriøst i 99,99 prosent av det vi utgir. Så vi takler noen unntak. De svekker ikke lesernes troverdighet.

Han mener fotomontasjen var grei fordi det så tydelig kom fram at det dreide seg om en montasje. Bildet var et forsøk på en morsom vri på en morsom historie, sier han.

Tidspress

Haugsgjerd forklarer at de ikke hadde mulighet til å dekke selve avreisen fordi avisen gikk i trykken dagen før. I stedet søkte de opp et bilde av en traktor som lignet den som skulle dra, og fikk traktorsjåføren til å sende inn et bilde av seg selv.

– Ideen oppsto i de minuttene vi jobbet med å få ham inn. Det var rett før vi gikk i trykken.

Redaktøren sier at avisen har mottatt flere reaksjoner enn vanlig på bildet.

– Det er særlig ungdom som er opptatt av manipulering og spurt oss hva dette er for noe. Da har de fått som svar at dette var en morsom historie vi kunne raljere litt med.

Powered by Labrador CMS