Andrea Sveinsdottir (t.h.) og kjæresten Morten Dalhaug på rød løper og prisutdeling under VIXEN Awards 2019.

TV 2 unngikk fellelse etter blogger-krangel

Visste ikke at de ble filmet på Vixen Awards, hevder klager.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var en episode av TV 2-programmet «Bloggerne» fra januar 2022, som var klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

I episoden fra Vixen Awards oppstår det en diskusjon mellom «Bloggerne»-profilen Monica Nyhus og hennes ektemann, og klager Andrea Sveinsdottir og hennes samboer Morten Dalhaug. Diskusjonen dreide seg om kjøp av følgere for å øke egen markedsverdi.

TV 2 ble klaget inn for brudd på følgende punkter i Vær varsom-plakaten (VVP):

  • 3.2 – om opplysningskontroll og kildebredde
  • 3.3 – om premissene i intervjusituasjonen
  • 4.14 – om samtidig imøtegåelse

– Vi visste ikke vi ble filmet

Klager sier hun og mannen trodde diskusjonen var en privat samtale med Nyhus-paret og at programmet ble klippet slik at de andre bloggerne kom best ut av det.

«Her foregår det noe vi tror er en privat samtale mellom kollegaer, men som viser seg å være en regissert hendelse fra Bloggernes side som tas opp og vises på tv-skjermen uten at vi har fått noe som helst informasjon om at det filmes, tas opp lyd eller at dette skal sendes på TV2, verken før, under eller etter hendelsen», står det i klagen.

PFU var noe delt i hvorvidt TV 2 burde ha varslet bedre om at det foregikk et opptak, jamfør punkt 3.3 i VVP. Noen mente at litt mer klargjøring ville vært på sin plass, mens andre mente at det på Vixen er enormt med presse og helt normalt å filme over alt.

Ikke brudd

TV 2 peker på at deltakerne på Vixen hadde samtykket til å bli filmet, og at klager var fullt klar over at de ble filmet. Før klagen ble levert inn har TV 2 sitt produksjonsselskap vært i samtale med klagerne, ifølge TV 2.

«Slik TV 2 har oppfattet det, mente klagerne seg berettiget til et slags honorar for medvirkning, noe TV 2 ikke kunne akseptere. Etter dette ble klagen sendt inn», heter det i tilsvaret.

TV 2 mener de har tatt i bruk en helt alminnelig journalistisk metode under et offentlig arrangement, og at det ikke kom noen faktiske beskyldninger under opptaket.

Selv om utvalget brukte litt tid på å diskutere punkt 3.3 i VVP, mente de at det ikke kom noen sterke beskyldninger under opptaket jamfør punkt 4.14, eller at det ble publisert noe som bryter med punkt 3.2.

TV 2 har ikke brutt god presseskikk, konkluderte utvalget.

Powered by Labrador CMS