NRK frikjent igjen: – Viser hvor betent og krevende det er å dekke varslersaker

Klaget inn av Bodø kommune.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK var klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) av Bodø kommune etter å ha publisert et innslag i Dagsrevyen og to nettartikler om en varslersak i Bodø kommune. En kommunalt ansatt hadde varslet om det hun mener er økonomisk mislighold.

Bodø kommune anførte brudd på punkt 3.2 om opplysningskontroll og kildebredde, og punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse i Vær varsom-plakaten.

Kommunen hevdet at den ikke hadde fått imøtegått de påklagde beskyldningene som kommer frem i publiseringene.

Videre mente klager at kommunen ikke fikk en reell mulighet til å imøtegå påstandene om økonomisk mislighold og lovbrudd, som kom fram i varselet.

NRK viste til at Bodø kommune og lederne saken gjelder, har fått gjentatte tilbud om tilsvar. I tillegg avviste NRK mangel på faktakontroll.

– Lurt å være transparente

PFU konstaterer at klager fikk god tid til å imøtegå påstandene.

PFU uttaler videre at NRK skrev en epost til kommune ni dager før publisering, der det kom tydelig frem at saken handlet om varslerens opplevelse og det hun selv opplevde etter at hun varslet om det hun mener var økonomisk mislighold.

– Saken viser hvor betent og krevende det er å dekke varslersaker, og det er mange menneskelige hensyn som står mot hverandre og som skal forsøkes å håndtere på en god måte. Men i utgangspunktet ser det ut som at NRK har gjort et presseetisk forarbeid, sa Øyvind Kvalnes, som representerer allmennheten i utvalget.

Stusset litt

Den eneste PFU stusset over før de konkluderte saken var at de ikke vet hva kommunen svarte på tilsvarsrunden. Uten disse opplysningene er PFU usikker på hva NRK burde ha publisert.

– På generelt grunnlag kan vi påpeke at det er viktig at mediene legger frem hva som har blitt forelagt og hvordan de har gitt muligheten til imøtegåelse. Uten at mediene skal måtte legge ved hele researchen, men det er lurt å være transparent, særlig når det ligger så mye arbeid til grunn, sa PFU-leder Anne Weider Aasen.

PFU avsluttet med at de ønsker å problematisere saken, men kommer frem til at NRK ikke har brutt god presseskikk.

NRK gikk også fri i en klage fra Bodø pensjonskasse i samme PFU-møte.

Powered by Labrador CMS