– Fortsatt ubesvarte spørsmål

I Dagbladet mener man Kabul-rapporten etterlater ubesvarte spørsmål. Politisk redaktør Marie Simonsen sier det er grunn til å stille spørsmål ved flere av konklusjonene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Medarbeidere i Dagbladet som i dag var til stede på pressekonferansen om Kabul- rapporten, synes ikke den eller statsrådenes redegjørelse gir tilstrekkelig svar.

– Tilsynelatende er dette en grundig gjennomgang og vi må nå lese rapporten grundig. Men samtidig er flere spørsmål ikke besvart. Blant annet om vurderingene omkring evakueringen av Carsten Thomassen og at de ikke visste hvor han befant seg, sier reporter Frode Hansen, som har dekket sakskomplekset for sin avis.

– Det at det ble gitt feil informasjon om Carstens tilstand er også et ømtålig tema for oss i Dagbladet.

Grundig

Utenriksminister Jonas Gahr Støre fikk spørsmål om hvorfor ikke også pressefolk som var til stede under angrepet i Kabul, var intervjuet. Han svarte at uansett hvor mange som var blitt intervjuet, så ville det alltid gjenstå spørsmål.

– Jeg mener vi har gjort et grundig arbeid basert på rekonstruksjon, og jeg understreker at vi vil være åpne for å svare på alle spørsmål, sa Støre.

Påfallende

Politisk redaktør Marie Simonsen synes det er påfallende at UD har begrenset seg til bare å intervjue egne folk som er omfattet av de samme prosedyrene som man undersøker om er brutt.

– Og jeg mener man kan stille spørsmål ved flere av konklusjonene i rapporten. Blant annet om hvor raskt evakueringen foregikk, vurderingen som ble gjort i forhold til hvem som skulle evakueres når og lokaliseringen av Carsten Thomassen, sier Simonsen.

Hun trekker også fram informasjonsflyten som Støre for så vidt allerede har beklaget.

– Men det fikk jo alvorlige konsekvenser i forhold til når Thomassen ble evakuert.

Simonsen synes heller ikke hun fikk fullgodt svar når det gjelder informasjonen om trusselbildet og risikovurderingen.

– Forståelsen for at det var en kaotisk, tragisk og vanskelig situasjon må ikke hindre at det stilles nødvendige kritiske spørsmål.

Powered by Labrador CMS