Innrømmet at Thomassen burde vært lokalisert

Utenriksminister Jonas Gahr Støre gikk litt lenger og innrømmet at de burde ringt journalistene for å lokalisere Carsten Thomassen og varsle at sisuen var på vei.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Støre fikk en rekke spørsmål knyttet til evakueringen av de to sårede nordmennene, UD-medarbeider Bjørn Svennungsen og Dagbladet-journalist Carsten Thomassen, under den åpne høringen i Stortinget.

– Jeg vil avvise enhver antydning om at det ble gjort forskjell på Svennungsen og Thomassen. Vi gjorde vårt beste for å hjelpe begge. Men med den kunnskapen vi nå har, der marginene trer fram, ser vi at det ene eller andre kunne vært gjort annerledes. Samtidig er det ikke gitt å si at utfallet dermed ville blitt annerledes, sa Støre, som la til:

– Så langt jeg kan se har alle gjort sitt ytterste med de midlene de hadde til disposisjon og den informasjonen de hadde. Men vi må bare konstatere at vår innsats ikke strakk til for å redde Thomassens liv.

Han understreket samtidig at planverket som UD jobber etter ikke sto i veien for innsatsen i krisesituasjonen.

– Et endret planverk ville ikke endret hendelsesforløpet.

Telefonen

På spørsmål om hvorfor ikke personalet i sisuen tidligere fikk beskjed om den sårede Dagblad-journalisten, og journalistene rundt Thomassen ble varslet om det pansrede personellkjøretøyets ankomst (sisuen), svarte Støre at han med kunnskapen han har i etterkant gjerne skulle sett at den telefonen var tatt.

– Men situasjonen var da at det allerede var tilkalt ambulanser. Vi fikk et bilde av at Thomassen ble tatt hånd om av amerikansk medisinsk personell som også innebar scenarier om evakuering. For oss var derfor ikke telefonkontakt med sisuen avgjørende. Men når vi nå ser hendelsesforløpet hadde det vært en fordel om Fredrik Græsvik hadde blitt kontaktet.

Visste ikke

Støre måtte også svare på hvorfor UD ikke hadde funnet ut nøyaktig hvor Thomassen befant seg.

– Det er smertelig å vite at Thomassen kanskje bare var 30 meter unna når sisuen kom. Men situasjonen der og da var at min kommunikasjonssjef spurte pressefolkene hvor de var. Svaret var at de var i lobbyen. Det trodde vi var tilstrekkelig for evakueringspersonalet. Men de våget seg knapt ut av sisuen, sa utenriksministeren.

Utenriksministeren forklarte dessuten at de som oppholdt seg i kjelleren hadde inntrykk av at Svennungsen var hardere skadd enn Thomassen.

– Vi visste at Thomassen var skutt, men forsto at situasjonen var stabil og at blødningene var stanset.

Powered by Labrador CMS