– Pressen ble advart

De åtte pressefolkene som fulgte utenriksminister Jonas Gahr Støre til Afghanistan ble orientert om sikkerhetssituasjonen i Kabul en halv time etter ankomst Hotel Serena.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Pressen ble advart mot å gå ut av hotellet, heter det i UD-rapporten.

Støre advarte på pressekonferansen mot å relativisere ansvaret for drapene på Hotel Serena.

– Det var terroristene som tok liv, understreket Støre.

I Utenriksdepartementets redegjørelse heter det at «Det er behov for å se nærmere på hvordan et samlet sikkerhetsopplegg bedre kan tilpasses alle deltakere i en delegasjon, samt medfølgende presse. Hendelsene i Kabul har synliggjort at det er nødvendig tydeligere å fastlegge og avgrense ansvarsforhold og behov med hensyn til medfølgende presse. En slik dialog bør gjøres i dialog med pressens egne organer ettersom pressens ansvar for egen sikkerhet og myndighetenes ansvar i forbindelse med delegasjonsreiser berører prinsipielle spørsmål for pressen selv».

Redegjørelsen ble lagt fram for Stortingets utvidede utenrikskomité i morges og presenteres nå på en pressekonferanse i regjeringskvartalet.

I UDs pressemelding heter det at «de mangler som er avdekket har ikke hatt vesentlig innvirkning på hendelsesforløpet» i Kabul 14. januar.

Den foreløpige obduksjonen av Carsten Thomassen, konkluderer med at livet hans kunne vært reddet hvis han hadde kommet raskere til det tsjekkiske feltsykehuset ved flyplassen, skriver Dagbladet.

Bare plass til en pasient

Støre opplyste på dagens pressekonferanse at det pansrede personellkjøretøyet (SISU) som først evakuerte Bjørn Svenungsen, bare hadde plass til en pasient.

«Livvaktledereren informerte lederen for evakueringslaget om at også Carsten Thomassen var alvorlig skadet og hadde behov for evakuering», heter det i UDs rapport. «På dette tidspunkt var det uklart for ambassadesekretær «A» og livvaktlederen nøyaktig hvor Thomassen befant seg.»

Utenriksdepartementet skriver at ambassadesekretæren fikk beskjed fra pressekollegene som hjalp Thomassen om at Dagblad-journalistens tilstand var kritisk, men at den var under kontroll og at han fikk førstehjelp av amerikansk sanitetspersonell.

Mulig selvmordsaksjon

Ifølge redegjørelsen Justisdepartementet har skrevet om angrepet kom livvaktene fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Kabul 11. januar. På kvelden 13. januar, altså dagen før terrorangrepet, fikk de beskjed fra Norges ambassade om at det var framkommet opplysninger av betydning for utenriksministerens besøk.

På morgenen 14. januar orienterte representanter for den internasjonale Afghanistan-styrken ISAF Støres livvakter om en mulig selvmordsaksjon med kjøretøy «i området rundt Kabul Serena Hotel og Innenriksdepartementet».

«Målet for aksjonen var Natos koalisjonsstyrker. Trusselen omfattet ikke utenriksminister Jonas Gahr Støre og hans delegasjon», skriver departementet. ISAF-representantene opplyste at slike trusler er vanlige i Kabul og at de svært sjelden resulterer i terroraksjoner.

Journalisten.no kommer tilbake med mer fra pressekonferansen.

Powered by Labrador CMS