Thomassen minnet i Stortinget
– Når journalister blir mål for terroren, så er det et anslag mot ytringsfriheten, sa statsminister Jens Stoltenberg under en minnestund for Carsten Thomassen.
Stoltenberg minnet Thomassen som en alltid godt forberedt, kunnskapsrik og sannhetssøkende journalist, og en av landets mest erfarne politiske journalister.
I nærvær av blant annet Thomassens samboer, Ellen Hofsvang, og barna Eurora (9) og Eiril (4), sa statsministeren at de mandag gikk og ventet på meldingen om at det skulle gå bra og Thomassen skulle komme hjem igjen. I stedet fikk de den meldingen alle fryktet.
Journalister og politikere
Minnestunden i Eidsvoldgalleriet i Stortinget samlet et stort antall journalister, stortingspolitikere og partiledere. Carsten Thomassen var styremedlem i Stortingets presselosje, men presselosjens leder, journalist Kjetil B. Alstadheim, mintes Thomassen i første rekke som en nær venn. En meget beveget Alstadheim fortalte hvordan de to møttes og jobbet sammen, først i Natur og Ungdom, senere i Klassekampen.
– Han ble et offer for den terror han med sin journalistikk rapporterte om og forsøkte å informere om, sa Alstadheim.
Et anslag mot norsk offentlighet
Stortingspresident Thorbjørn Jagland ga uttrykk for sin største sympati med familien, alle ansatte i Dagbladet og Thomassens kolleger ellers. Han betegnet Thomassen som et meget avholdt medlem av Stortingets presselosje, og at det var litt av grunnen til å avholde en minnestund i Stortinget.
En annen grunn så Jagland i at Thomassen var i Afghanistan for å dekke et offisielt, norsk utenriksministerbesøk. Sånn sett var skuddene mot Thomassen også et anslag mot norsk offentlighet, mente stortingspresidenten.
Også Dagbladets sjefredaktør Anne Aasheim og leder for Oslo Journalistklubb, Thomas Spence, holdt korte minnetaler.
OJ holder en egen minnestund onsdag ettermiddag.