Her begraves den iranske journalisten Abdollah Zavieh, som skal ha dødd av covid-19 i mars i år.
Her begraves den iranske journalisten Abdollah Zavieh, som skal ha dødd av covid-19 i mars i år.

Mer enn 600 journalister døde av korona i 2020

Det viser oversikt fra journalistorganisasjon.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I løpet av 10 måneder i 2020 døde 602 journalister av covid-19 i 59 land, viser en oversikt utarbeidet av Genève-baserte Press Emblem Campaign (PEC).

Det vil si cirka 60 pr. måned, eller i gjennomsnitt to pr. dag.

Tallet er basert på informasjon fra lokale medier, nasjonale journalistforeninger og regionale PEC-korrespondenter, skriver PEC i en pressemelding.

Latin-Amerika topper listen med 303 dødsfall. Deretter følger Asia (145), Europa (94), Nord-Amerika (32) og Afrika (28).

– På grunn av sitt yrke blir journalister som jobber i felten spesielt utsatt for viruset. Noen av dem, og da særlig frilansere og fotografer, kan ikke jobbe hjemmefra, sier PECs generalsekretær Blaise Lempen ifølge pressemeldingen.

Peru er landet hvor flest journalister er rammet. Ifølge oversikten har 93 journalister mistet livet som en følge av koronaviruset. Deretter kommer Brasil med 55 døde, etterfulgt av India (53) og Mexico (45).

Italia er det europeiske landet hvor flest journalister har dødd. Ifølge PEC har 37 journalister mistet livet som følge av covid-19.

PEC påpeker at det faktiske antallet døde er mye høyere. I mange tilfeller er ikke dødsårsaken spesifisert og i enkelte land er det ikke mulig å få tilgang til pålitelig informasjon.

Videre sier PEC at det ikke er mulig å skille mellom journalister som er smittet på jobb og dem som er smittet i andre sammenhenger.

PECs oversikt over journalister som skal ha dødd av covid-19 finner du her.

Powered by Labrador CMS