Både fotografer og journalister sto tett sammen i april før fengslingsmøtet til Tom Hagen i Romerike tingrett. Det er fotografer som i størst grad har vært i slike mulige «smittesituasjoner».
Foto: Heiko Junge / NTB
Korona-undersøkelse:
Dobbelt så mange fotografer som journalister har følt seg utrygge på jobb
Mest utsatt for smitte.
Fotografene var mest utsatt for smitte, møtte mest folk og følte mest på angst og utrygghet i de tre månedene etter 12. mars.
Det kommer fram i en undersøkelse Norsk Journalistlag (NJ) har gjort blant sine medlemmer.
De har stilt en rekke spørsmål om korona, hjemmekontor og helse, som viser at det har vært forskjell på journalisters og fotografers arbeidssituasjon under pandemien.
Fakta: korona-undersøkelse
- Gjennomført av Norsk Journalistlag.
- Sendt ut i midten av juni, så svarene er basert på NJ-medlemmenes opplevelser fra midten av mars til midten av juni.
- 2616 har svart, 44 prosent av NJ-medlemmene.
- 247 av de som svarte er fotografer.
– Vi har fått beskjed om at vi skal ta vare på oss selv, og får daglige instrukser og råd fra ledelsen i konsernet om dette med koronatiltak. Men det går ikke direkte på oss fotografer. Det finnes ingen egne regler for oss, men det er nå en gang sånn at man ikke kan ta bilder med webcamera.
Det sa fotograf og klubbstyremedlem Aleksander Nordahl i Dagens Næringsliv (DN) til Journalisten da vi i april tok kontakt med ham for å høre hvordan det var å være på jobb som fotograf.
Flere engstelige fotografer
Her er noen nøkkelfunn fra undersøkelsen:
- 23 prosent av fotografene har vært i karantene, mot 18 prosent av journalistene.
- 14 prosent av fotografene har vært i isolasjon, mot 10 prosent av journalistene.
- 23 prosent av fotografene sier de har følt seg utrygg, mot 11 prosent av journalistene.
- 14 prosent har vært engstelig eller følt på angst, mot ni prosent av journalistene.
- 15 prosent av fotografene har vært i nærheten av personer som har vært bekrefta smitta, mot sju prosent av journalistene.
Dobbelt så mange smittede i pressen
I undersøkelsen ble NJ-medlemmene også spurt om de har vært smittet eller trodd de har vært smittet av covid-19.
En halv prosent svarte at de hadde testet positivt, som utgjør omtrent 30 personer. 300 antok at de hadde vært syke på grunn av viruset. Flere oppgir at de tror de har blitt smitta på jobb.
– Selv om andelen med bekreftet smitte var lav, var den mer enn dobbelt så høy som for befolkningen som helhet på dette tidspunktet, den var 0,2 prosent. Det viser at journalister en spesielt utsatt yrkesgruppe nå kriser skal dekkes og at redaksjonene må ta høyde for dette i sitt HMS-arbeid, skriver NJ-leder Hege Iren Frantzen om funnet på NJs nettsider.