Pål Brekke. Foto: Norsk Romsenter

– Jeg ble aldri kontaktet

Seniorrådgiver ved Romsenteret ikke imponert over journalistikken i Dagbladet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I en større sak i Dagbladet Magasinet på lørdag var det oppslag om striden rundt Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Ble paff

Her innleder journalisten med et sitat fra seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter hvor han skal ha sagt «etter jul er Knut Jørgen Røed Ødegaard ikke lenger en del av det akademiske miljø». Det forteller Brekke at han aldri har sagt.

I et innlegg skriver Brekke at Dagbladet har misforstått. Sitatet ser ifølge forskeren ut til å være en upresis gjengivelse av en uttalelse han ga til Universitas.

Spesielt reagerer han på at sitatet avsluttes med: «Ordene er sagt - helt uten beklagelse i stemmen - av solforsker Pål Brekke.»

– Jeg ble paff da jeg så det. Jeg har tålt mye i mediene før. Jeg har fått mye negativ omtale når jeg har uttalt meg. Det er en ting, men jeg har ikke sagt disse tingene. Hadde de brukt riktige sitater og tolket dem riktig, hadde det vært helt greit, sier Brekke til Journalisten.

I innlegget forteller Brekke at han aldri ble kontaktet av Dagbladet. Beskrivelsen av tonefallet kaller han fri dikting.

Ikke sagt?

Vi har sett på to artikler fra Universitas som omhandler konflikten rundt Ødegaard som informasjonsformidler.

I artikkelen «Stjernekrig» sier Brekke at han synes Ødegaard er flink til å formidle informasjon, men dårlig til å henvise mediene til andre forskere. Han poengterer at mange i miljøet er forbannet på dette. Videre sier han at så vidt han kan forstå, er det lenge siden Ødegaard hadde stipendiatstilling og at han heller ikke har noen rolle i det akademiske miljø.

I artikkelen «Kunsten å være populær» sier museumslærer Petter Bøckmann at han reagerer på Brekkes utsagn om at stipendet til Ødegaard snart går ut.

– Jeg synes dette er synd. Først fordi jeg har et godt forhold til Dagbladet, men generelt sett bør man sjekke sitatene fra andre når man bruker dem. Jeg har vært klar i denne saken når jeg har snakket med mediene tidligere, sier Brekke.

Bare negative

Brekke forteller at han ble advart mot at artikkelen i Magasinet ville komme og at han ble sterkt overrasket over den. Han reagerte på sitatene han ikke kjenner seg igjen i. Og synes det samtidig er merkelig at det bare er det negative rundt Ødegaard som trekkes fram, ikke det han selv mener er positiv omtale.

Brekke viser til at Ødegaard er en dyktig formidler og poengterer at han ikke er ute etter ham.

– Hovedmålet mitt var å få debatten inn på rett spor igjen. Det vi ønsker er en bedre forskningsformidling og at flere fjes synes i den sammenheng, sier han.

Brekke har et langt forhold til Dagbladet og blogger blant annet for nettavisen. Han forteller at avisen har opptrådt ryddig etter at han påpekte feilen og latt ham påpeke feilene. Selv om han aldri fikk svar på sin henvendelse per epost til journalisten som skrev saken.

– Har du vurdert ditt samarbeid med Dagbladet?

– Nei, svarer Brekke kontant.

Feilsitat

Dagbladets kultur- og magasinredaktør Jane Throndsen innrømmer at her har avisen tøyd den journalistiske friheten for langt.

– Dette er et feilsitat som begynner i Universitas og brukes i flere ulike medier, blant annet i Dagens Næringsliv, hvor vi hentet det fra. Beskrivelsen av hans følelsesmessige situasjon i det han uttaler dette, har nok journalisten tøyd noe langt, innrømmer Trondsen.

Hun forteller at avisen og Brekke er blitt enige om å legge saken bak seg etter at de den siste uken har drøftet hvordan han kan komme til på best mulig måte og korrigere det som er feil.

Powered by Labrador CMS