Nyhetsredaktør Mads A. Andersen i Dagbladet diskuterte journalistiske bokprosjekter og boka «Partiet» på journalistkonferansen Hauststormen.

Dagbladet: Har endret permisjonsrutiner etter «Partiet»-reaksjonene

Legger til kontrollspørsmål når journalister vil i gang med bokprosjekter.

Publisert Sist oppdatert

– Konsekvensen er at vi får oss en smekk. Det sås tvil om det arbeidet våre journalister har gjort i denne boka, og da også tvil om hvordan det arbeidet foregår i Dagbladet.

Det sa Dagbladets nyhetsredaktør Mads A. Andersen da han stilte på podiet under NJ-konferansen Hauststormen i Bergen i helga, i sesjonen «Hva kan journalister egentlig skrive i bøker?».

Andersen var invitert for å diskutere Dagbladets syn på etterspillet rundt Gyldendal-utgivelsen av boka «Partiet», skrevet av to dagbladjournalister som understreket at de gikk vekk fra enkelte av punktene i det presseetiske Vær varsom-regelverket under arbeidet med boka.

Blant annet jobbet de ikke med samtidig imøtegåelse etter vanlig norsk pressepraksis, og blant reaksjonene etter utgivelsen ble det også påpekt flere faktafeil.

– Tildels besudlet

Andersen understreket at han som nyhetsredaktør ikke hadde noe å utsette på arbeidet Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne gjør for avisa.

Ordstyrer Ole Dag Kvamme oppsummerte reaksjonene på boka som «dårlig håndverk som dermed får bred omtale, og som kan svekke tilliten til mediehuset», og spurte Andersen om han følte seg smittet.

– Nei. Jeg føler meg tildels besudlet. Jeg har brukt veldig mye tid på å diskutere en bok som jeg ikke har hatt noe med å gjøre. Jeg er ikke bokredaktør, har ikke lest boka på forhånd eller vært med på de etiske beslutningene. Likevel må jeg reise til Bergen for å snakke om det. Det synes jeg er kjipt, svarte Andersen tørt.

På videre spørsmål fra Kvamme bekreftet Andersen at avisledelsen helt nylig har innført nye kontrollspørsmål som skal besvares ved søknad om permisjon for eksterne prosjekter.

– Vi har i kjølvannet av utgivelsen av «Partiet» satt oss ned og konkretisert hvordan vi i ledelsen skal forholde oss til folk som ønsker permisjon for å skrive bøker. Det er også for å hjelpe oss som redaktører, for å forventningsavklare og klargjøre før folk får anledning til å gjøre det, sa Andersen.

– Ville gjort det enklere

Det er snakk om en rekke spørsmål, ifølge nyhetsredaktøren. Han nevnte blant annet redegjørelse for hvorfor man ønsker å gjennomføre prosjektet utenfor sitt vanlige miljø, forhåndstanker om mulige årsaker til offentlig kritikk, og hvordan permisjonssøkeren stiller seg til retningslinjene som finnes i bokbransjen.

Andersen trodde personlig at Gilbrant og Suvatne ville fått permisjon til sitt bokprosjekt, også hvis disse spørsmålene var på plass før «Partiet» ble skrevet. Han trodde ikke den nye sjekklista ville fått særlig stor betydning for valget av arbeidsmetoder.

– Men det ville gjort det enklere for oss når boka ble gitt ut og debatten fant sted, sa nyhetsredaktøren.

Journalisten har tidligere omtalt at VGs ansvarlige redaktør, Gard Steiro, tok opp at han trodde diskusjonen rundt boka kom til å føre til endring i praksis når journalister søker permisjon til bokprosjekter, også i andre mediehus enn Dagbladet.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS