Dagbladet renvasket i PFU

Vaskefirmaet Cleanit AS fikk ikke medhold i sin klage på Dagbladet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Renholdsfirmaet Cleanit AS klaget inn Dagbladet på grunn av artikkelserien «Skitten vask», hvor avisen rettet et kritisk søkelys mot arbeidsforholdene i renholdsbransjen. Cleanit AS mente seg urettmessig klistret til negative forhold som var knyttet til en underleverandør.

Se video fra PFUs behandling av klagen her!

Knyttet til narko og konkurs

Daglig leder i Cleanit mente artikkelen gjennom sin bruk av tekst og bilde knyttet firmanavnet til sterke ord som narko, konkurs og underbetaling. Klageren viser til at dette er forhold som ligger hos underleverandøren og mener leserne vil sitte igjen med et inntrykk av at Cleanit er innblandet i ulovligheter.

Dagbladet skriver i sitt tilsvar at avisen har drevet seriøs, undersøkende journalistikk om en bransje med mange skyggesider. Avisen anfører at klageren ble gjort kjent med innholdet forut for publisering og fikk anledning til å uttale seg, og har fått på trykk et tilsvar. Angående ord og bildebruk, skriver Dagbladet at det tydelig går fram at tittelen «Narko, konkurs og underbetaling» henspiller på bransjen, og at artikkelen beskriver at dette gjelder forhold hos underleverandørene.

Utvalget mener det tydelig fremgår at det er underleverandører som står for de kritikkverdige forholdene, men at avisen med fordel kunne dempet en del av titlene og ingressene.

Opplagt ikke brudd

PFU-medlem for allmennheten, Camilla Serck-Hanssen, mente at det er åpenbart at Dagbladet ikke brøt god presseskikk.

Flere av utvalgsmedlemmene mente avisen var i sin fulle rett til å sette et kritisk lys på Cleanit AS, selv om selskapet ikke har brutt loven.

– Jeg synes det ser ut som om Cleanit prøver å renvaske seg selv. Det må være greit å trekke fram et selskap som har en praksis som flere aktører mener er uheldig. De kan godt ha loven på sin side, men det trenger jo ikke bety at det de holder på med ikke trenger kan være etisk betenkelig og fortjener oppmerksomhet. Jeg mener Dagbladet har gjort en god jobb, sa Borud som sitter i utvalget som representant for pressen.

Felt for Facebook-bildebruk

Gratisavisen Natt og Dag ble felt for bruk av bilder fra Facebook. Klagen var sendt inn av advokat Erik Djønne på vegne av flere klienter som mente seg krenket av oppslaget.

– Natt og Dag har ikke peiling på presseetikk. Det er beklagelig at vi har et organ som overhodet ikke forstår hva presseetikk er, sa PFU-medlem Camilla Serck-Hanssen da PFU behandlet saken i formiddag.

Utvalgsmedlem Eva Sannum var heller ikke med på at Natt og Dag kunne bruke Facebook og andre nettsamfunn som nye bildebanker.

– Dette er Natt og Dag som er borte i natta. Jeg mener at denne saken er dårlig egnet til å lage noen generelle regler for hvordan vi skal bruke informasjon fra sosiale medier, sa Håkon Borud.

Norsk presseforbunds generalsekretær Per Edgar Kokkvold understreket at om noe var hentet fra Facebook så gjorde ikke det at det var frikjent fra de vanlige presseetiske reglene.

Powered by Labrador CMS