Kommunikasjonsdirektør Claus Sonberg (t.h.) i SAS var til stede under PFUs behandling av klagesaken mot DN. Foto: Birgit Dabnnenberg

DN unnslapp SAS uten kritikk

Pressens Faglige Utvalg aksepterte dokumentaren om Afghanistan-overflyging. Motparten mener PFU holder farlig kurs.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

PFU hadde ingen innvendinger til måten Dagens Næringsliv dokumenterte SAS’ beslutning om å fly til Østen over det krigsherjede Afghanistan i 90-årene.

Mye skryt

– En veldig skikkelig jobb, leseverdig og innholdsrik, lød karakteren fra Ingeborg Moræus Hansen da utvalget drøftet dokumentaren i dag. Hun er en av allmennhetens representanter i Pressens Faglige Utvalg.

Flere godord: «Kjempegod reportasje» (Hilde Haugsgjerd), «Avisen har gode svar» (Henrik Syse), «mange stemmer slipper til» (Halldis Nergård).

PFUs sekretariat innstilte på en uttalelse der DN får medhold på alle punkter. Utvalgets medlemmer fant ingen faktiske feil i den 11 siders dokumentarartikkelen, der heller ikke SAS påstår det står direkte usannheter.

Skjevt inntrykk

Den eneste kritikken som lød under PFUs kortvarige behandling av den omfattende klagen, gjaldt inntrykket DN etterlot av at SAS var alene om å overfly Afghanistan under geriljakrigen.

Både Henrik Syse og Camilla Serck-Hansen, begge for allmennheten, påpekte dette. Men utvalget var fornøyd med at SAS kom til orde med en påpekning av at de fleste selskapene valgte som dem. I tillegg la flere medlemmer vekt på at SAS’ ansatte kunne velge om de ville delta på flygingene, mens passasjeren ikke ble presentert for risikovurderingen.

Skuffet

– Praktisk talt alle selskaper fløy over Afghanistan, sier kommunikasjonsdirektør Claus Sonberg til Journalisten. Han dro fra Stockholm til Oslo for å høre på PFUs drøfting, og var tydelig skuffet etterpå.

– PFU brukte veldig kort tid på å behandle hvordan DN presenterte denne saken. Samtidig dreier en hel seksjon i Vær Varsom-plakaten seg om presentasjon.

Sonberg mener «frifinnelsen» signaliserer at utvalget ikke bryr seg om det inntrykket dokumentaren etterlater. Han innser at det er vrient for PFU å oppkaste seg til journalistisk smaksdommer, men tror samtidig vedtaket kan svekke utvalgets betydning.

– Kjennelsen forteller at selskaper som vårt kan spare store utgifter til advokater, pr-rådgivere og egen arbeidstid. Det er en viktig lærdom, ikke først og fremst for meg.

Sonberg mener at hvis PFU setter så strenge grenser for hva som kan felles, blir det nærliggende å satse mer på direkte kommunikasjon med publikum via egne hjemmesider og sosiale medier, i stedet for å bruke tid på å klage til utvalget.

 

Powered by Labrador CMS