Flere redaksjonelle ledere var blant vitnene på andre og siste rettsdag av søksmålet en journalist har anlagt mot sin tidligere arbeidsgiver. Dommerne skal ta stilling til om journalisten som ønsker å være anonym har krav på fast ansettelse i Dagens Næringsliv (DN).
Sentralt for saken er spørsmålet om hvor grensen går for at en virksomhet kan defineres som et midlertidig prosjekt innenfor et mediehus. Kvinnen i 30-årene som har tatt saken til retten hadde to tidsbegrensede engasjementer fra februar til juli og fra juli til desember i fjor. Prosjektstillingen var knyttet til å skrive stoff for Aktiv-seksjonen på nett med mål om å øke trafikken og dermed annonseinntektene. Satsingen ga imidlertid ikke det ønskede resultat. Stillingen løp derfor ut ved nyttår.
Mens Aktiv har en fast stilling som ukentlig fyller flere sider på papir, var prosjektet ment å fylle nettet med lett forløste såkalte “deskesaker”. Kvinnen som har gått til sak mener hun allerede i fjor skulle blitt fast ansatt, fremfor i et prosjekt:
- Den publisistiske virksomheten til Dagens Næringsliv består av den til enhver tid gjeldende stoffmiks i avisen. Seksjonen Aktiv er en helt ordinær del av virksomheten til DN. Arbeidet adskiller seg på ingen måte fra det andre, sa advokat August Ringvold fra Norsk Journalistlag (NJ).
- Det blir for snevert og må kunne nyanseres, svarte NHOs advokat Silje Stadheim Almestrand som representerer arbeidsgiveren.
- DN er en næringslivsavis, og Aktiv har alltid vært noe spesielt. Også innenfor Aktiv var dette nettprosjektet noe spesielt, fulgte hun opp.
Nyhetsredaktør Tor Magne Nondal karakteriserte treningsstoffet som en “fremmed fugl” i avisen tidligere på dagen.
Noen uker etter nyttår, og etter at journalisten var ute av DN, bestemte mediehuset seg for fortsatt å prøve å satse videre på den samme typen innhold. Ifølge DN-ledere som vitnet i retten, skjedde det etter påtrykk fra markedsavdelingen. I februar i år fikk en frilanser tilbud om jobben.
- Jeg fikk beskjed om at det ikke var naturlig å tilby henne denne stillingen, for hun ville ikke kunne få fast jobb i DN, svarte fungerende leder for livstilsseksjonen Anita Hoemsnes på spørsmål fra dommeren om saksøkeren var vurdert i stillingen.
Hoemsnes fikk saken i fanget i vinter da hun som fersk leder fikk i oppdrag å finne en person som kunne skrive aktivsaker til nett.
Det var da saksøker fikk vite at jobben hun tidligere hadde fylt var i ferd med å besettes igjen - uten at hun var aktuell - at hun varslet søksmålet og kravet om fast ansettelse mot DN. Kort tid etter ble den nye ansettelsen avlyst. Den aktuelle frilanseren har senere fått andre oppgaver i DN.
At saksøker ikke var aktuell til fast jobb i DN ble fra vitner blant annet begrunnet med at hun søkte, men ikke fikk en av tre faste stillinger som var utlyst i fjor. Hun måtte tåle å høre vitnene bedømme hennes ferdigheter i retten.
- Hun er blid og hyggelig, men det er ikke nok. Vi er på jakt etter folk som kan gi oss kompetanse som vi ikke har fra før. Hun har erfaring fra mindre medieorganisasjoner og redaksjoner. Det når ikke opp i konkurransen, sa Nondal, som også la vekt på at det er stor forskjell på å skrive bredere og dypere saker for papir og de lettere såkalte deskesakene til nett.
Det var et poeng som saksøkers advokat August Ringvold senere avfeide. Han sa at det uansett var snakk om journalistisk virksomhet og at det er et spørsmål om hvor mye tid journalisten får på å utvikle sakene.
Et poeng som ble trukket videre fra den første rettsdagen, var at journalisten som har gått til sak opplever det som er skjedd som såkalt “lufting”. Det betyr at en bedrift sørger for at det blir et opphold i løpende midlertidige engasjementer for å unngå et krav om fast ansettelse.
Påstanden om “lufting” ble avvist av flere av vitnene onsdag.
- Jeg syns DN har vært bant de flinkeste når det gjelder midlertidige ansatte og har ikke hørt noe snakk om lufting, sa Hoemsnes, som har permisjon fra styret i redaksjonsklubben mens hun vikarierer som leder.
- Jeg stiller meg uforstående til lufting og det er noe jeg ikke kjenner til. Hos oss er det relle vikariater, sa Nondal.
Dom er ventet i løpet av en måned.