Gøran Skaalmo lot seg imponere av hvordan hans gamle redaktør hentet seg inn igjen etter et nachspiel.
Gøran Skaalmo lot seg imponere av hvordan hans gamle redaktør hentet seg inn igjen etter et nachspiel.

MORGENRUTINEN:
Gøran Skaalmo orker nesten ikke å lese kommentar-journalistikk lenger. Men han gjør ett unntak

Det morsomste han har opplevd var det som skjedde morgenen etter å ha forlatt Kåre Valebrokk på nachspiel.

Publisert   Sist oppdatert

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Gøran Skaalmo er journalist i Dagens Næringsliv (DN).

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Kaffe, selvsagt. Gjerne en cortado på morgenen, eller en ren svart fra Afrika. Helst på Kaffebrenneriet i Markveien. Der er det ofte mye forskjellige medietyper som reker innom på morgenen, og det er jo hyggelig.

– Hva har du på nattbordet?

– Ryddet der i går, og fant Flashboys av Michael Lewis, The Force av Don Winslow, og eks-kollega Jonas Forsangs biografi om Petter Stordalen. Kastet en haug gamle Vanity Fair og Noble Rot.

– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– Må innom DN, og som oftest står NRK nyhetsmorgen på. Prøver å utsette jobb til jeg kommer på jobb.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– «Boligprisene i Oslo opp 10 % hittil i år. Skaalmo fikk rett igjen.»

– Hvor leter du etter gode saker?

– Overalt. Mest i gode samtaler med folk som er involvert.

– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt, og hvorfor?

– Ivanka Trump, over brunch med Bloody Marys. Fordi det ville vært ekstraordinært å få fortellingen fra innsiden av innsiden. Etter den første timen skulle Kanye West kommet, for å sette fart i samtalen, og for å fortelle hva som skjedde med #Kanye2020. Hvis ikke det hadde blitt bra…..

– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?

– Nysgjerrighet og erfaring, kombinert med evne til å analysere informasjon. Jeg er hyperaktivt nysgjerrig og sjekker info om biler og eiendommer, folk og sammenhenger i ett bankende kjør. Smarttelefonen gjør at nesten alt kan sjekkes og researches i farta, og det gjør jeg. Og sosiale medier. Og alle mulige databaser. Men mest nyttig er nysgjerrighet og erfaring til å vite hvordan man skal bruke informasjonen og de tekniske hjelpemidlene.

– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?

– Som sommervikar i DN i forrige århundre, gikk jeg hjem fra nachspiel kl 03:30, og da var sjefredaktør Kåre Valebrokk der fortsatt. Da jeg pliktoppfyllende kom på jobb klokken 09 neste morgen, sto han i resepsjonen, vannkjemmet og frisk. Jeg har fortsatt ikke skjønt hvordan han gjorde det…. Men det var inspirerende.

– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

– Uppdrag gransking har valgt å gå inn i et par politisk betente tema i det siste, med en klar mot-strømmen-tankegang, blant annet intervjuet med metoo-demoniserte Fredrik Virtanen og saken om overfallsvoldtekter og etnisitet. Det synes jeg var forfriskende og inspirerende å se. Anbefales.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?

– Når tv-nyhetene bruker nyhetsplass til å lage fake-nyheter om sine egne reality-tv-show som tilfeldigvis snart begynner. Snakk om bortkastet tid og ressurser. Og så er det en del kommentaravdelinger som trenger å skjerpe seg. Jeg orker nesten ikke lese kommentarjournalistikk lenger. Frithjof Jacobsen er et hederlig unntak.

– Og så er det noen saker jeg rett og slett ikke vet om er teite eller geniale eller viktig folkeopplysning. Sånn som VGs pluss-sak om at «Skjeden kan gro sammen». Jeg oppfordrer Gard Steiro til å offentliggjøre klikk- og konverteringstall på den, slik at jeg kan avgjøre om jeg er imponert eller irritert.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– Jeg bekymrer meg for om mediene har nok oppmerksomhet på kvalitet og innhold, for det virker som om alt handler om kvantitet og hvordan vi skaffer inntekter for tiden.

– God journalistikk trenger både tid og penger.

– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Høyesterettshøringen i USA fikk meg til å stoppe opp i seks timer. Mesteparten av tiden med halvåpen munn. Det var nyheter i live-sport-format.

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

– Jeg skjønner ikke spørsmålet….

– Når logger du av for kvelden?

– Rett før jeg sovner, som oftest rundt midnatt. Kvelden er en fin tid å browse twitter-feeden, som er full av Trump-stoff fra USA.