Jahn Otto Johansen. Foto: Birgit Dannenberg
Jahn Otto Johansen. Foto: Birgit Dannenberg

Johansen til ABC Nyheter og Dagsavisen

NRK-veteranen Jahn Otto Johansen har inngått avtale om levering av faste kommentarer til ABC Nyheter og Dagsavisen. I april blir han 75.

Publisert Sist oppdatert

Johansen forteller at han annenhver lørdag skal skrive en bred, utenrikspolitisk kommentarartikkel til nettstedet ABC Nyheter. I tillegg har han gjort avtale med Dagsavisen om å skrive en kommentar to-tre ganger i måneden over et fritt valgt tema.

– Forbannet normal

– Du har skrevet kommentarer i NRK og Aftenposten lenge. Hvorfor dette skiftet?

– Jeg har skrevet kommentarer i Aftenposten i sju år, og jeg skjønner jo godt at de vil bytte på litt. Dessuten er det slik at Aftenposten er jo ikke interessert i folk over 60, hvis de da ikke skulle tilhøre en seksuell eller religiøs minoritet. Og jeg er forbannet normal, sier Jahn Otto Johansen lett spøkefullt.

I tillegg til Aftenposten har Johansen vært kommentator i NRK og levert cirka 350 kommentarer fra årsskiftet 2001/02 til mai i fjor. Da ble Johansen offer for sparekniven. Heretter blir han altså å lese på nettet i ABC Nyheter og i Dagsavisen.

– Nettet undervurdert

Min første kommentar på ABC hadde over 16.000 treff, og det var 190 kommentarer til den. Jeg synes dette er fascinerende, og jeg er sikker på at norske redaktører har undervurdert nettet, sier Johansen.

– Dagsavisen blir litt å komme hjem igjen?

– Ja, jeg gikk fra gamle Sverta (Morgenposten) til NRK i 1966 og begynte da samtidig som spaltist i daværende Arbeiderbladet. Det var ikke populært på partikontoret fordi jeg ikke var patent i forhold til Israel, men redaktørene Reidar Hirsti og Rolf Gerhardsen beskyttet meg den gang. Nå fikk jeg en veldig hyggelig beskjed fra Dagsavisen: «Hjertelig velkommen», skrev de. Der skal jeg skrive om det som faller meg inn når som helst.

– Du vil ikke gi deg?

– Når man er født journalist, så opphører man ikke å være det på en bestemt pensjoneringsdato. Det sitter i deg.

Jahn Otto Johansen fyller 75 år i april, og det er forberedt et større festskrift med alle kommentarene fra Aftenposten og en stor samling av karikaturer fra landets avistegnere helt tilbake til 1960-tallet.