VG-journalist Eiliv Frich Flydal er for tiden utlånt til E24s Dubai-prosjekt.
Arkivfoto: Guro Flaarønning
DUBAI-BOLIGENE
E24 leder internasjonalt grave-samarbeid om Dubai-eiendommer:
– Det kommer mer
– I noen land er det umulig å få en vettug kommentar fra myndighetene, sier journalist Eiliv Frich Flydal.
Tirsdag publiserte E24 flere saker om «Dubai-boligene». Der kom det frem at flere hundre nordmenn, deriblant kriminelle, knyttes til eiendommer i De forente arabiske emirater.
Avsløringene er et resultat av et stort journalistisk samarbeid med over 20 internasjonale medier, og med E24 ved roret.
Leder internasjonalt samarbeid
VG-journalist Eiliv Frich Flydal, som er utlånt til E24 i forbindelse med prosjektet, forteller til Journalisten at det var de som først fikk tilgang på rådataene fra lekkasjen. Sammen med Jonas Alsaker Vikan og Fredrick Chr. Ekeseth har han byline på E24-sakene publisert tirsdag.
– Det er fordi vi har vært opptatt av å komme posisjon for å få det. E24 ville gjerne løse prosjektet, og journalistene i VG og E24 er opptatt av å være i posisjon til å kunne ta imot og håndtere lekkasjer og store mengder informasjon på en god måte. Både å kunne oppbevare, analysere og strukturere det, slik at det er mulig å lage journalistikk på det, sier Flydal.
Det hele startet i 2020 med lekket materiale som ble gitt til E24 fra den amerikanske forskningsstiftelsen Center for Advanced Defence (C4ADS). Lekkasjen omfatter 274.000 privatpersoner og selskaper fra 197 stater og jurisdiksjoner.
E24 inviterte inn utenlandske medieorganisasjoner som Flydal har jobbet med tidligere, og det fungerte såpass godt at enda flere ble tatt inn, forteller han.
Blant samarbeidspartnerne er dansk TV2, Le Monde, Süddeutsche Zeitung og et stort nettverk av østeuropeiske mediehus.
Russiske oligarker
Så langt har sakene klart seg godt, og Flydal merker stor interesse for sakene som er publisert så langt, sier han. Men også hos samarbeidspartnerne har interessen vært stor.
– I dag kom også første oppslag i Süddeutsche Zeitung, og dansk TV2 hadde en god videoreportasje fra Dubai. De sør- og østeuropeiske mediene har også saker på sine lokale politikere og næringstopper. Og hos russiske Important Stories, som drives fra Praha, har de saker om boligeiere av et helt annet kaliber. Der er det mangemilliardærer med tilknytning til maktelitene i Russland, og høytstående embetsfolk, sier han.
Sakskomplekset handler nemlig om veldige ulike ting i de forskjellige landene, ifølge Flydal. I Norge dreier det seg mest om skatteunndragelser og en god del boligeiere med kriminell bakgrunn.
– Vi har ikke oligarker
Det å jobbe flernasjonalt med så mye informasjon gjør at man får mer kapasitet, forteller Flydal. Under koordineringen av arbeidet bet han seg også merke i hvor ulik tilgang det er på informasjon i de forskjellige landene.
– I noen land er det umulig å få en vettug kommentar fra myndighetene, heller ikke fra institusjoner som burde ha interesse av å snakke, som skattemyndigheter for eksempel, sier han.
For E24 har det hatt enorm verdi å ha innsyn i skattelister, og at det er et relativt åpent rettsvesen. Selv om innsyn i rettsdokumenter kan bli bedre, finnes det likevel en god del muligheter for journalister i Norge, sier Flydal.
– I noen land er det å undersøke personer i lekkasjene kjempevanskelig. Det er et veldig spenn fra land til land. På den andre siden har ikke vi oligarker med milliardformuer som det allerede finnes masse offentlig informasjon om, og det er en utfordring for oss. De vi undersøker finnes det lite informasjon om, sier han.
Konstruktivt samarbeid
Samarbeidet internasjonalt har gradvis vokst og vært en veldig god erfaring, sier Flydal. Sammen har alle jobbet med en overordnet, engelskspråklig sak, mens de parallelt har jobbet med nasjonale saker for lokale lesere.
– Det har vært et veldig konstruktivt samarbeid. Det har i grunnen ikke vært noen problemer med samarbeidet, vi har hatt tydelige retningslinjer og forventninger og en inkluderende stil som får med alle. Det har funka kjempebra.
Og de er ikke ferdige ennå.
– Det kommer mer både i VG, E24 og internasjonalt, men det tar vi stille og rolig, sier han.