For 59. gang har fristen for å levere inn bidrag til konkurransen Årets bilde kommet og gått. Selv om det kun har gått et par dager siden innleveringsfristen, har Pressefotografenes klubb (PK) allerede rukket å gjennomføre en første opptelling av bildene som er levert inn.
Annonse
– Et lite forbehold er at vi teller opp hver eneste innsending manuelt nå i første omgang. Det er bare for å være sikre på hva som kommer inn, forteller PK-leder Cicilie S. Andersen til Journalisten.
Flere videobidrag
Konkurransen, som har blitt arrangert av PK siden 1965, premierer det beste innen foto- og videojournalistikk fra året som gikk.
I år har 173 fotografer levert inn til sammen 2545 bilder og 54 videoer. Sammenlignet med året før, da 175 fotografer sendte inn 2700 bilder og 35 videoer, viser dermed årets tall at andelen bilder levert inn har gått litt ned.
Samtidig har videobidragene økt med hele 54 prosent.
– Vi har en markant oppgang i videobidrag i år, det kan bli spennende for videojuryen, sier Andersen som har flere tall på lur.
Av de 173 fotografene som har levert inn bidrag til årets konkurranse, er kun 30 prosent kvinner, men, forteller Andersen, om man sorterer på et og et bilde, så er kun 25 prosent av bildene tatt av en kvinnelig fotograf.
Av 58 hovedpriser utdelt siden starten, er det kun seks kvinner som har vunnet den gjeve prisen.
– Det vil si at menn sender inn flere bilder enn kvinner. Det synes jeg er litt interessant, sier Andersen.
PK-lederen forteller om en markant oppgang i studentbidragene til årets konkurranse. Det tror hun henger sammen med studentworkshopen PK arrangerte før jul. I tillegg har PK nå en egen studentansvarlig i styret.
Annonse
Flere fra TV-husene
Selv om det tradisjonelt sett er fotojournalister i tekstbaserte aviser som har levert inn bidrag tidligere, har de store TV-husene de siste årene blitt et fast innslag i konkurransen.
– I år markerer TV 2 og NRK seg som de to mediehusene som leverer flest bidrag og har flest personer som sender inn, sier Andersen.
Fast ansatte fotografer leverer flere bilder per person. Halvparten av dem som har sendt inn leverer mellom ett og ti bilder, mens det kun er fem stykker som har sendt inn mer enn 50 bilder.
Å gå ut med mer konkrete tall på antall frilansere og studenter kan ikke PK gjøre, ettersom de rett og slett er litt vanskelig å skille fra hverandre, forteller Andersen.
– Og så har jeg gjort en morsom øvelse, sier Andersen og ler.
– Det er rett og slett hva som er de vanligste navnene som sendes inn.
Andersen kan nemlig røpe at den typisk norske fotojournalisten som deltar i Årets bilde i år heter enten Bjørn, Terje, Marie, Jan, Ole eller Tom.
– Men den som utmerker seg er Lars. Så skal man ta det på statistikken min, er det en en mann med navn Lars som jobber i avis som statistisk sett har størst sjanse for å vinne Årets bilde i år.
Tilbake til Litteraturhuset
Juryene som er valgt ut til å gå igjennom alle bidragene møtes allerede helgen 24. og 25. januar. Selve lista over de nominerte blir offentliggjort 27. januar, forteller Andersen.
Fotojuryen består i år av fotojournalist i Dagens Nyheter, Roger Turesson, fotojournalist i Information, Anders Rye Skjoldjensen, frilansfotograf Marthe Amanda Vannebo, tidligere DN-fotograf Aleksander Nordahl og daglig leder ved Fotografihuset, Kari Margrethe Sabro.
Videojuryen består av filmskaper Signe Rosenlund Haugli, videojournalist Eirik Gjesdal og dokumentarfilmprodusent Bjarte Mørner Tveit.
Andersen legger til slutt til at selve prisutdelingen nå er flyttet tilbake til Litteraturhuset etter å ha hatt en liten tur innom Vika kino.
Så gjenstår det å se om det blir Lars, Bjørn, Terje, Marie, Jan, Ole eller Tom som vinner Årets bilde for 59. gang.