En HTS-soldat viser frem private bilder av diktator Bashar al-Assad. For mens Syria levde i nød og fattigdom, hadde president Bashar al-Assad et liv i luksus.

BILDET:

Fant private bilder av diktatoren:
– Forstod med en gang at det var et eksklusivt funn

VGs Kyrre Lien og Espen Rasmussen ønsket å vise hvilken luksus Assad levde i. I det ene palasset fant de nøyaktig det de lette etter. 

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 2 min

Det er kun gått en uke siden syriske opprørsstyrker styrtet Assad-regimet i Syria. 

Da nyheten om at tidligere presidenten Bashar al-Assads hadde flyktet til Russland nådde VG, tok det ikke lang tid før fotojournalistene Kyrre Lien og Espen Rasmussen reiste i motsatt retning, sørover mot Syria og det som snart skal vise seg å være historiske scener som utspiller seg i landet.

Lamslått

I mange år har de to dekket borgerkrigen i Syria og konsekvensene for de sivile som er drevet på flukt. 

– Vi, som mange andre, ble lamslått av hvor fort opprørerne rykket fram og klarte å ta Damaskus, så det at Assad-regimet plutselig var borte, var en historisk nyhet vi og VG måtte dekke, skriver Lien i en e-post til Journalisten. 

Han er egentlig i pappaperm, men fikk ordnet barnevakter som stilte på rekordtid. 

Kyrre Lien og Espen Rasmussen på plass i Syria 2024
Kyrre Lien og Espen Rasmussen på plass i Syria 2024

Med fulle fly til Libanon hersket det mye usikkerhet om de i det hele tatt skulle klare å komme seg til Syria. 

Lien og Rasmussen fant likevel en melkerute til Beirut, og tidlig mandag morgen for en uke siden satt de på flyet. 

Fra Libanon kjørte de inn til Syria, hvor de ble møtt av ødelagte stridsvogner og jublende soldater, forteller Lien. 

Reportasjeturen startet med et besøk i det beryktede Sednaya-fengselet der tusenvis ble drept, samtidig ønsket teamet også å vise hvilken luksus Assad levde under i det kontrastfylte regimet. 

Planen var å kjøre rundt fra palass til palass i et forsøk på å snakke seg inn hos soldatene som passet på de store husene. 

Et ekslusivt funn

I den ene boligen i Damaskus kom de i snakk med soldater som fortalte om funnet av private bilder av Bashar al-Assad og familien. 

– Dette var bilder vi aldri hadde sett før, skriver Lien. 

Han fortsetter: 

– Vi forstod med en gang at de private bildene viste et liv i luksus, det var et eksklusivt funn. 

På innsiden av Assads residens i Damaskus 2024.  Foto: Espen Rasmussen / VG
En av soldatene som voktet palasset viser et av fotoalbumene som lå igjen etter at Assad rømte landet.
På innsiden av Assads residens i Damaskus 2024.  Foto: Espen Rasmussen / VG
Bilder av Assad og familen på ferie lå på bakken i det store palasset i Damaskus.

Bildene viser blant annet den tidligere diktatoren på ferie og på fest, i svømmebasseng og lekende i snøen. En enorm kontrast til vanlige syrere, hvor mange lever i fattigdom. 

Lien og Rasmussen fant samtidig et album med fotografier av Assads far, Hafez al-Assad, der han poserer med blant andre Sovjetunionens siste leder, Mikhail Gorbatsjov og Russlands første president, Boris Jeltsin.

– Dette var bilder som aldri var ment skulle offentliggjøres. Assad brukte enorme ressurser på å finslipe sitt eget image i sine propagandakanaler og statsstyrte medier, skriver Lien. 

Han forteller videre om jubel og glede i Syria, men også spenning knyttet til hva de nye makthaverne vil gjøre med landet framover. 

– Det er en utrolig tid å være i Syria på, der opprørssoldater kommer inn til hovedstaden for å feire, forteller han. 

Assad-regimet har falt etter over 50 år ved makten. I gatene feirer befolkningen, men ved det beryktede Sednaya-fengselet utenfor Damaskus leter familier etter sine kjære.

Han fortsetter: 

– Samtidig hersker det stor usikkerhet i hele regionen for hvordan Syria vil posisjonere seg, hvordan og om de vil beskytte alle minoritetene, eller om det vil bryte ut maktkamp innad blant opprørerne. Det er en utrolig interessant tid, samtidig som syrere vi snakker med er utrolig glade og lettet over at så mange år med krig og diktatur forhåpentligvis er over. 

Powered by Labrador CMS