Kapital har siden 2007 utarbeidet årlige lister over landets 100 mektigste kvinner. På årets liste finner vi ti mediekvinner.

Kapital-kåring

Dette er Norges mektigste mediekvinner

Ti kvinnelige medieledere er å finne på Kapitals liste over landets 100 mektigste kvinner.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kapital har utarbeidet en liste over Norges 100 mektigste kvinner. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache topper listen, tett etterfulgt av LO-leder Peggy A. Hessen Følsvik og utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Blant de 100 mektigste kvinnene finner vi også ti mediekvinner. Se listen nederst i saken.

I flere år har konsernsjef i Schibsted, Kristin Skogen Lund, ligget på toppen av listen over mediebransjens mektigste kvinner. Det gjør hun også i år.

– I et demokratisk samfunn som Norge er mediene, eller den fjerde statsmakt, en viktig motvekt til de andre styresmaktene. Medienes rolle er å være demokratiets vaktbikkje, ved å avsløre maktmisbruk i samfunnet – men det betyr også at mediene har makt. Og i norske medier har kvinner mange av de viktigste, og mektigste, posisjonene, skriver Kapital om mediekvinnene.

Innflytelse som vaktbikkje

Listen ble første gang utarbeidet av Kapital i 2007. I år, som tidligere, har juryen bestått av journalister i redaksjonen, som har vært ansvarlige for «sine» bransjer og sektorer. De har innhentet både interne og eksterne ekspertvurderinger av navnene og plassering på listen.

Redaktør Vibeke Holth har ledet arbeidet i samarbeid med journalist Tonje Tellefsen, mens ansvarlig redaktør Trygve Hegnar har hatt det siste ordet i vurderingene.

For å rangere makt på en konsekvent måte har Kapital basert seg på en maktdefinisjon som er utgangspunktet for hvert års liste. Ifølge denne definisjonen, noe forenklet, innebærer makt muligheten til å påvirke.

Den formelle makten er naturlig nok lettest å vurdere, da den gjerne baserer seg på synlige, objektive kriterier. Kapitals jury har også, så langt det lar seg gjøre, vurdert ulike typer uformell makt.

– Norske redaktører og ledende journalister har ikke nødvendigvis mye formell makt, men de har ordet i sin makt og gjerne stor innflytelse som vaktbikkje over andre instanser og mennesker. De kan sette dagsorden i samfunnet og, under gitte forhold, med noen pennestrøk felle regjeringer og avsette toppledere, skriver Kapital.

Kringkastingssjefen på listen

Skogen Lund ble toppsjef i Norges største, private mediekonsern i slutten av 2018 – et konsern som omsatte for 15 milliarder kroner i 2021. Schibsted omfatter blant annet to av landets største aviser, VG og Aftenposten, og som konserndirektør har Skogen Lund ansvar for flere tusen ansatte.

Hun har erfaring som tidligere toppleder i Telenor, Aftenposten, Scandinavia Online, Scanpix og NHO.

Etter Schibsted-sjefen har Kapital definert Vibeke Fürst Haugen som Norges nest mektigste mediekvinne. I mai tiltrådte hun rollen som kringkastingssjef etter Thor Gjermund Eriksen, og ble med det landets første kvinne i stillingen.

– I fjor uttalte hodejeger Gro Mollestad til Kapital at «På listen over Norges mektigste kvinner vil det ikke overraske meg om vi finner den kommende kringkastingssjefen». Det fikk hun rett i, skriver Kapital.

Nå er Fürst Haugen sjef for over 3.000 ansatte i NRK, fordelt på rundt 50 kontorer rundt om i landet.

Makt gjennom dagsorden

Mens noen på listen over Norges mektigste kvinner i mediebransjen har makt gjennom toppstillinger i Google, Schibsted eller Egmont Publishing, har de fleste makt gjennom sine redaksjonelle sjefsroller.

– I dagens medie-Norge er det mange aviser som har kvinnelige sjefredaktører. Ved å sette dagsorden er de med på å bestemme hvilke temaer som debatteres i Norge, hva som er på agendaen rundt om i landet, og de bidrar også til hva politikerene skal bruke tiden sin på, skriver Kapital.

Dette er Norges ti mektigste mediekvinner, rangert etter Kapitals plassering blant til sammen 100 kvinner:

  • 23: Kristin Skogen Lund, konsernsjef i Schibsted.
  • 43: Vibeke Fürst Haugen, kringkastingssjef i NRK.
  • 62: Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund
  • 68: Trine Eilertsen, sjefredaktør og administrerende direktør i Aftenposten
  • 76: Alexandra Beverfjord, sjefredaktør og administrerende direktør i Dagbladet
  • 77: Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG
  • 78: Helje Solberg, nyhetsdirektør i NRK
  • 94: Siv Juvik Tveitnes, konserndirektør i Schibsted
  • 99: Tina Mari Flem, sjefredaktør og administrerende direktør i NTB
  • 100: Hanne Skartveit, politisk redaktør i VG
Powered by Labrador CMS