Lubna Jaffery (Ap) blir ny kulturminister.
Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Dette forventer NJ og MBL av den nye medieministeren
Nå er det bekreftet: Lubna Jaffery (Ap) blir ny kulturminister etter Anette Trettebergstuen
Lubna Jaffery har inntil nå sittet på Stortinget som første nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen for Arbeiderpartiet. Der har hun vært fast møtende vararepresentant for arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.
43-åringen fra Bergen har en lang politisk CV å vise til. Hun satt som arbeids- og sosialbyråd i Bergen fra 2019 til 2021. Hun har også vært statssekretær i Kulturdepartementet og politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
NJs forventninger
Norsk Journalistlag (NJ) håper på en statsråd som er synlig på mediefeltet:
– Skal norske medier fortsatt være i verdensklasse, trenger vi en aktiv og forutsigbar mediepolitikk. Vi håper derfor Jaffery vil bli en synlig medieminister, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad i en pressemelding.
Tryggestad oppfordrer Jaffery til å bli en medieminister som viser et engasjement for mediepolitiske saker, ikke bare når det gjelder finansiering, men også øvrige rammebetingelser.
– Vi ser frem til å videreføre den gode dialogen NJ og medieorganisasjonene har hatt med departementet og statsråden
Spesielt vil Tryggestad fremheve arbeidet med å regulere og ansvarliggjøre tech-gigantene. Den senere tiden har medieorganisasjonene deltatt i flere møter om temaet i Kulturdepartementet.
– Det har vært verdifullt og nyttig, og vi har forventninger om at den nye statsråden vil plukke opp tråden og fortsette dette arbeidet.
– Vi vil samtidig minne om at det er mange gode lovforslag fra Ytringsfrihetskommisjonen som fortsatt venter på oppfølging. Ikke minst vil vi igjen understreke viktigheten av samarbeid på tvers av departementene. Mediene har store utfordringer som berører andre sektorer enn kultur, ikke minst på justisfeltet.
Tidligere i vår etterlyste NJ en medieminister som får fortgang i dette samarbeidet, i et debattinnlegg i blant annet Journalisten.
– Vi håper den nye statsråden tar tak i dette, og forstår viktigheten av å jobbe for å sikre bedre innsyn, mer åpenhet og et forsterket kildevern.
Håper på moms-løsning
– Først vil jeg få gratulere Lubna Jaffery med et viktig oppdrag. Vi håper hun blir kulturministeren som løser momssaken, slik at mediene får et fremtidsrettet og plattformnøytralt momsfritak. Mediehusene trenger forutsigbare rammevilkår som understøtter innovasjon og digital utvikling, sier Randi S. Øgrey, administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening (MBL) i en kommentar.
Også hun trekker fram arbeidet med tech-gigatene.
– En av bransjens store utfordringer er forholdet til de globale tech-plattformene. Her håper vi at den nye kulturministeren vil fortsette det viktige arbeidet med å styrke redaktørstyrte medier. Det er også viktig at hun ser bredden i utfordringene som mediene står overfor. Det handler om EU-reguleringer, og også innsyn og regler på offentlighetsområdet. Vi ser frem til et godt samarbeid for å sikre mediemangfoldet, fortsetter Øgrey.
Kjenner kultursektoren
Jaffery var blant navnene som hyppigst ble trukket fram etter at Anette Trettebergstuen (Ap) varslet sin avgang som kulturminister. En rekke politiske kommentatorer omtalte henne som en naturlig etterfølger.
I tillegg til at hun kjenner Kulturdepartementet godt fra de tre årene hun satt som statssekretær, har Jaffery også bakgrunn fra flere verv innen kultursektoren. Blant annet som styreleder i Riksscenen og som styremedlem i Festspillene i Bergen og i Litteraturhuset i Bergen.
Trettebergstuen kunngjorde forrige uke at hun trakk seg som kultur- og likestillingsminister fordi hun hadde brutt habilitetsreglene.
Lang fartstid
Jaffery er vokst opp på Flaktveit i Åsane i Bergen. Som ung hadde hun diverse verv i AUF, der hun til slutt ble medlem av sentralstyret. Etter dette var hun aktiv i lokalpolitikken, der hun satt i bystyret i Bergen og i Fjell kommune.
Jaffery er datter av arbeidsinnvandrere, og mange har trukket fram minoritetsbakgrunnen hennes som et pluss for utnevnelsen. Selv har hun gjerne pekt på at innvandrerperspektivet også er et klasseperspektiv.
I et debattinnlegg i BT som hun skrev da hun ble utnevnt som sosialbyråd, beskrev hun hvor viktig frivilligheten har vært for henne. Hun vokste opp uten selv å ha råd til korpsuniform og taekwondo-turneringer, beskriver hun i innlegget, som er omtalt av Altinget.
«Jeg har lenge trodd at jeg hadde en vanlig oppvekst. Jeg visste det ikke da jeg var barn, men som voksen forstår jeg at jeg vokste opp i en fattig familie», skrev Jaffery i innlegget
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.