Bente Bjørndal. Foto: Martin Huseby Jensen

Syntes Bjørndal var flink og engasjert

Men halvannet år senere mente Svein-Thore Gran Bente Bjørndals kompetanse ikke var god nok.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nesten sju og en halv måned etter at Oslo tingrett erklærte oppsigelsen av Bente Bjørndal for usaklig, møtte journalisten arbeidsgiveren sin til en ny runde i retten. Frem til Borgarting lagmannsrett ble satt onsdag morgen, har Bjørndal stått i jobben sin som journalist i DN Nye Medier.

Mens Bjørndal og hennes advokat August Ringvold fra Norsk Journalistlag la ned påstand om at tingrettens dom skal bli stående, la ikke motparten ned noen konkret påstand. Men gjennom sin advokat Håvard Kristoffer Sandnes bestred DN Nye Medier flere punkter i tingrettens dom.

Ikke avgjørende

Advokat Sandnes innledet med å forklare retten forskjellen på inntektsgrunnlaget til en nettavis som DN.no og en papiravis.

– Jeg tror vi som leser forventer noe helt annet fra innholdet i en nettavis enn fra en papiravis. Man forventer at det gjennom dagen oppdateres på nett og at vi får ferskvare, og ikke den samme dybde og lengde som papiravisen gir. Dette er en viktig ramme og bakteppe for saken.

Når det gjelder selve nedbemanningen, hevdet Sandnes at den ble gjennomført i tråd med hovedavtalen mellom NHO og NJ, og at de tillitsvalgte ble informert tidlig og tatt med på drøftinger.

– Kommer lagmannsretten til at det ikke er gjort i tråd med hovedavtalen, så har det ikke virket inn på den konkrete oppsigelsen av Bjørndal, fremholdt Sandnes.

I alt ble bedriften nedbemannet med seks personer, Bjørndal var den eneste av disse som ble sagt opp

Ansiennitet

I drøftingsmøtene mellom ledelsen og redaksjonsklubben høsten 2009 fikk klubben protokollført at ansiennitetsprinsippet er det eneste grunnlaget som er mulig å etterprøve objektivt.

Sandnes poengterte at det ikke var ansiennitet i konsernet som ble lagt til grunn, men selskapsansiennitet. Han poengterte at dette uansett ikke var avgjørende når det gjelder oppsigelsen av Bjørndal.

DN Nye Mediers advokat viste til at prinsippet kan fravikes dersom det foreligger saklig grunn. DN Nye Medier mener det foreligger i denne saken og viser til at selskapet har brukt kompetansevurdering som grunnlag for organiseringen tidligere.

Kompetansen

Kompetansevurderingen mener Sandnes er gjort riktig, mens Bjørndal på sin side har ment at disse vurderingene ikke har fungert til å skille mellom medarbeiderne, og at kriteriene ikke var objektive.

Ledelsens vurdering fortalte at hun er idéfattig, språkfattig, har manglende evne til å sette seg inn i saker, ikke har noen spesialområder og er lite flink til å lage egensaker. På den andre siden fikk hun tilbakemelding på at hun hadde høy produktivitet, forståelse for viktigheten av breaking news og fin flyt i produksjonen.

Bjørndal sa hun ikke var enig i alle punktene, og at hun burde fått vite om denne holdningen før.

Medarbeidersamtale lagt fram

For tidligere hadde Bjørndal fått en helt annen tilbakemelding. Lagmannsretten ble presentert for et referat fra en medarbeidersamtale mellom Gran og Bjørndal våren 2008. Dette er første gang dokumentet blir lagt fram.

Under medarbeidersamtalen forteller Bjørndal at hun trives godt, men at kravet om hele tiden å være på alerten i forhold til hendelsesnyheter, har vært en belastning. Hun sier videre at hun vil utvikle språket sitt og arbeide tettere med kilder.

Bjørndals sjef, Svein-Thore Gran, gjør det klart at han er veldig fornøyd med henne. Han karakteriserer Bjørndal som engasjert og god på stoffområdene til DN.no. Videre skriver han at hun har god innsikt i finansområdet.

Gran karakteriserer Bjørndal som flink til å levere saker og å behandle kilder. Han legger videre til at engasjementet ikke alltid trenger å måles i desibel.

Halvannet år senere fikk Bjørndal beskjed om at hun hadde en fin start, men at hun stagnerte.

Powered by Labrador CMS