Einar Otto Stangvik er sikkerhetsanalytiker i VG. Foto: Privat
Facebook-selskap lanserer full kryptering
– Kan være et fint argument for å få kilder i tale, mener VGs ekspert.
Tidligere har sikring av data vært vanskelig, men de siste årene er krypteringsprogrammene blitt mye mer brukervennlige. Nå tilgjengeliggjør WhatsApp ende-til-ende-kryptering til sin milliard brukere - og gjør det helt enkelt å kommunisere kryptert for alle.
WhatsApp-grunnleggerne Brian Acton og Jan Koum har laget tjenesten sammen med krypteren som går under pseudonymet Moxie Marlingspike. Marlingspike har tidligere stått for krypteringstjenestene Signal og TextSecure og slo seg sammen med konkurrentene i 2013, skriver Wired.
Ifølge VGs sikkerhetsanalytiker Einar Otto Stangvik er denne krypteringmetoden en av de mest anerkjente, men han presiserer at det kun er innholdet i meldingene som er kryptert.
– Det er fortsatt mulig for de som virkelig vil å se at din mobil har vært i kontakt med en annen mobil, selv om innholdet er utilgjengelig.
Men det kan likevel være fint for journalister å bruke WhatsApp som argument for å få vanskelige kilder i tale, mener han.
Les også: Seks råd for økt digitalt kildevern
Styrke kildevernet
– Jeg har opplevd kilder som kun vil benytte WhatsApp som kommunikasjonsverktøy. Men ikke alle har like mye informasjon om hva som er sikkert nok å kommunisere i. Noen tror Facebook-chatten er trygg, sier han.
Kanskje kan WhatsApp nå bidra til at flere får øynene opp for digitalt kildevern. Selskapet er eid av Facebook, men Stangvik tror ikke Facebook vil innføre kryptering i sin egen chattefunksjon Messenger.
– Det hadde vært mulig å gjøre det samme med Messenger-appen, men da kunne ikke chatten blitt tatt i bruk på nett. Det hadde blitt vanskeligere å gjennomføre, men det går. Men så er det jo ikke sikkert det er i Facebooks beste interesse å miste tilgangen til informasjon om brukerne sine.
Ikke viktig for alle
WhatsApp-grünnlegger Koum skriver i selskapets blogg at han er oppvokst i Sovjetunionen under kommunistregimet. Blant årsakene til at familien hans flyttet til USA var det faktum at folket i hjemlandet ikke kunne snakke fritt. Det har vært noe av bakgrunnen for at grunnleggerne har vært svært opptatt av at brukerne skal kommunisere trygt med hverandre.
Stangvik tror ikke at krypterte meldinger vil ha noen spesiell verdi for de aller fleste her hjemme– heller for spesielt interesserte som ikke tar sikkerheten for gitt.
Mens i land som for eksempel Kina, med lite ytringsfrihet, vil ikke en trygg kommunikasjonskanal bli tatt lett på. I provinsen Xinjiang har innbyggerne tidligere fått suspendert abonnementet for å bruke appen.