Den russiske TV-journalisten Yulia Novikova (t.v.) og Aps nestleder Helga Pedersen på Stortinget. Foto: Glenn Slydal Johansen
Den russiske TV-journalisten Yulia Novikova (t.v.) og Aps nestleder Helga Pedersen på Stortinget. Foto: Glenn Slydal Johansen

Russiske journalister møtte Aps nestleder

Ble orientert om forholdet mellom norske politikere og journalister.

Ni journalister fra Nordvest-Russland gjestet torsdag Stortinget. Der ble de mottatt av nestleder og parlamentarisk leder Helga Pedersen i Arbeiderpartiet.

Orienterte om Stortinget

Hun orienterte om hvordan det norske parlamentariske systemet fungerer og hvordan politikernes forhold til journalister er her i landet. I tillegg til å slå an en spøk om forholdet.

– Jeg er selv gift med en journalist. Og han kan stadig skrive om mindre og mindre, sa Pedersen til lett humring fra journalistene etter en rask oversettelse.

Ap-nestlederen åpnet også for spørsmål fra journalistene. De stilte spørsmål som hva som kom først av partiet og fylket hun representerte og hvilke politiske saker som lå i Stortinget og som angikk hjemstedet Tana.

Friere på nett

De russiske journalistene kommer fra alle medieplattformer, og hører hjemme i Arkhangelsk- og Murmansk-regionen i Nordvest-Russland. Ifølge Seljevold er det enighet blant russerne om at det ikke er redaksjonell frihet.

Til Journalisten utdypet flere av journalistene at det er pressefrihet innenfor områder som økonomi og sport, men ikke innenfor politikk.

– Aviser i vår region er eid av føderale myndigheter. Det er mer frihet på internett. Blogging er for eksempel populært hos oss, sier to av journalistene.

Omfattende tur

Det er tidligere Moskva-korrespondent Elnar Seljevold for NRK som står bak besøket. Siden 1999 har han to ganger i året tatt med rundt ni russiske journalister på et omfattende Norges-besøk.

De russiske gjestene har blant annet gjestet Statoils oljeanlegg på Melkøya, Finnmark Dagblad, Stavanger Aftenblad og NRK. Ifølge Seljevold er det utenriksdepartementet som finansierer kursene.