Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
I et innlegg på Twitter torsdag går tidligere Frp-spinndoktor, pressesjef, politisk rådgiver og nå nyansatt journalist i Trønder-Avisa, Espen Teigen, ut mot NRKs språkføring.
I innlegget har Teigen lagt ved et bilde fra en NRK-sak med bildeteksten:
«Matheo må fortsatt vente på operasjon. Men han håper det kan gå raskere for ham, fordi hans livmor er full av cyster.»
– Hvordan kom dere frem til dette?
Bildeteksten og bildet referer til en NRK-artikkel om Matheo, som ble født som kvinne, og ønsker å fjerne livmoren sin. For ham er livmoren en konstant påminnelse om en kropp han ikke trives i, heter det i saken.
Men Espen Teigen reagerer på rikskringkasterens kjønnspronomen-bruk:
– NRK har stor makt til å forme språket vårt. Nå har de bestemt seg for at menn tydeligvis har livmor. Hvordan kom dere frem til dette, NRK, spør Teigen på Twitter.
Han utdyper overfor Journalisten:
– Mediene skal forklare og skildre virkeligheten, ikke gjøre den enda mer forvirrende for folk. Jeg etterlyser en definisjon fra NRK, når det for inntil fem minutter siden var slik at menn ikke hadde livmor, mens NRK mener de nylig har fått det.
Annonse
– Må slutte å lyve
– Jeg har vært på mange konferanser og deltatt i diskusjoner hvor mediene klager på at de mister troverdighet og fotfeste blant folk. Samtidig bruker vår allmennkringkaster et språk som folk ikke forstår, fortsetter Trønder-Avisa-journalisten.
Han mener diskusjonen knapt eksisterer utenfor «Oslo-bobla», og at de fleste hensyn er godt ivaretatt med litt sunn fornuft og folkeskikk.
– Men nå må vi slutte å lyve til folk, og jeg forventer at NRK klarer å bruke et språk som har allmenn forståelse. Det skulle bare mangle.
NRK: – Bruker selvsagt «han»
Journalisten har tidligere dekket hvordan NRK, og andre store norske medier, forholder seg til å bruke kjønnsnøytrale pronomener som «hen».
– Når NRK skal skildre verkelegheita og forklare samfunnet rundt oss, er språket vi brukar, ein viktig nøkkel til at folk skal forstå nettopp samfunnet vi lever i.
Som hun uttaler i den nevnte Journalisten-artikkelen har NRK en god redaksjonell praksis for å bruke pronomenet intervjuobjektene selv bruker, påpeker språksjefen.
Det sier seg selv hvilket pronomen som skal brukes i den aktuelle artikkelen, skriver hun:
– For Matheo Dolva som vi møter i saka «Mannen med kvinnesykdommen», er det ingen tvil om kva pronomen som skal brukast. For i tillegg til at Matheo sjølv identifiserer seg som mann, har han stadfesta mann som sitt juridiske kjønn, er registrert som mann i folkeregisteret og går gjennom kjønnsbekreftande behandling.
Derfor bruker NRK selvsagt pronomenet «han» i artikkelen, skriver Kristiansen, og avslutter: