Journalisten Ruhollah Zam under rettssaken i Teheran.

Iransk-europeisk konferanse utsatt etter henrettelse av journalist

Hardt slag for dem som ønsker å fremme samarbeid mellom Iran og EU.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En næringslivskonferanse mellom Iran og EU er avlyst etter at en iransk journalist og dissident ble henrettet i helgen.

Ruhollah Zam bodde med kone og to barn i Frankrike. Han hadde en egen kanal på Telegram, der han la ut regimekritiske saker og fulgte demonstrasjonene mot regimet i 2017 tett.

Den tre dager lange næringslivskonferansen skulle ha startet mandag. Både utenriksminister Javad Zarif og EUs utenrikssjef Josep Borrell skulle ha holdt innlegg, og blant deltakerne var flere av EUs ambassadører i Teheran. Etter henrettelsen har imidlertid både den franske, tyske, østerrikske og italienske ambassadøren meldt forfall.

Henrettelsen er blitt kraftig fordømt av EU og flere menneskerettsgrupper, og på sosiale medier har mange protestert mot næringslivskonferansen.

– Bortført i utlandet

Zam ble henrettet ved henging lørdag etter at Irans høyeste domstol opprettholdt dødsdommen han fikk i juni.

Ifølge aktivister ble han pågrepet etter å ha reist fra Paris til Irak i oktober 2019. Iran krevde å få ham utlevert i tråd med en utleveringsavtale mellom Irak og Iran, og han skal ha blitt pågrepet rett etter landing. Andre aktivister hevder at han ble ført til Iran med tvang.

Det tyske utenriksdepartementet kom søndag med en uttalelse der det uttrykker sjokk over omstendighetene rundt rettsprosessen mot Zam, spesielt når det gjelder «bortføringen i utlandet».

Kan ramme samarbeid

Utsettelsen av næringslivsforumet er et hardt slag for dem som ønsker å fremme samarbeid mellom Iran og EU ved hjelp av handel og annet kommersielt samarbeid.

Henrettelsen skjer også like før Joe Biden overtar som president USA. Han har signalisert at han vil at USA igjen slutter seg til den internasjonale atomavtalen med Iran, men med noen endringer.

I Iran er de mest ytterliggående kreftene i presteregimet sterkt kritisk til atomavtalen, som legger begrensninger på Irans atomprogram og skal sikre at Iran ikke har mulighet til å utvikle atomvåpen.

Avtalen innebar også at de internasjonale sanksjonene mot landet ble opphevet, men etter at USA trakk seg fra avtalen, er landet i praksis rammet av enda hardere sanksjoner enn tidligere.

Powered by Labrador CMS