Mediefolk:

PFU: – Det er av stor offentlig interesse å forstå hvordan et slikt drap kan skje

Fædrelandsvennen fikk ros av PFU for varsomhet.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fædrelandsvennen har ikke brutt god presseskikk med sin dokumentar «Jenta på broa», konkluderte Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag.

Journalisten skrev onsdag om at avisa var klaget inn av Forandringsfabrikkens «Barnevernsproffer» – unge som selv har erfaring med barnevernet.

Saken gikk bak lukkede dører, men torsdag kom uttalelsen fra utvalget.

De peker på at omtale av barns kontakt med barnevern og trøblete oppvekst krever særlig varsomhet, men det mener de Fædrelandsvennen har vist i denne saken.

«Bakteppet for artikkelen i dette tilfellet er imidlertid et drap. En mindreårig hadde drept en annen tilfeldig mindreårig. Det er av stor offentlig interesse å forstå hvordan et slikt drap kan skje. For å belyse saken, er det i utvalgets øyne nødvendig å omtale jentas historie, noe som inkluderer hennes handlinger og kontakt med barnevernet», skriver PFU i sin uttalelse.

«Videre merker PFU seg at Fædrelandsvennen, trass i detaljene, har gjort grep for å gjøre omtalen varsom. Utvalget viser til avisens anonymisering og at flere opplysninger er blitt utelatt», skriver de, og viser til at avisa har anonymisert grundig og at flere opplysninger er utelatt.

Klager trakk også fram avisas omtale av jentas gjentatte selvmordsforsøk, som de mente var respektløs.

PFU mener det allmenne informasjonsbehovet i dette tilfellet må veie tungt.

«Omtalen var viktig å ettergå systemet som skulle ivareta jenta. Avisen måtte kunne sette søkelys på det eventuelle ansvaret som offentlige myndigheter har for det som skjedde. Dette er i tråd med VVP 1.5, som slår fast at pressen har som oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot forsømmelser fra myndighetene. Broene var en sentral del av jentas historie, og utvalget vektlegger at omtalen var nøktern og faktaorientert», skriver de.

Powered by Labrador CMS