Trine Skei Grande på Venstres landsstyremøte i mars. Foto: Ole Bruseth, Venstre/flickr

Facebook-gruppe misbruker medienes artikler - sprer falske nyheter om Trine Skei Grande

Facebook iverksetter nye tiltak for å hindre spredning av falske nyheter i det sosiale nettverket.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Via gruppen «Nei til Trine Skei Grandes flyseteavgift» har motstandere av den omstridte avgiften forfalsket nyheter fra VG og andre mediehus på Facebook for å ramme Venstre-lederen, skriver Aftenposten.

– Dette har avlet fram flere drapstrusler, og jeg har i perioder hatt behov for politibeskyttelse, sier Trine Skei Grande til avisen.

I det siste har protestgruppen med sine over 80.000 følgere begynt å spre falske nyheter til sine følgere ved å endre avisenes overskrifter og ingresser. 

Venstre har tidligere i år rettet flere klager til Facebook, uten at nettgiganten har foretatt seg noe overfor gruppen. Skei Grande hadde i sommer et personlig møte med en representant for Facebook. I et skriftlig svar fastslås det imidlertid at de ikke mener at gruppen bryter deres standarder.

Les også: Morten Øverbye mener norske redaktører bør bekymre seg over at Facebooks kjerne er å servere deg det du liker

Tar opp jakten

Men falske nyheter på Facebook er blitt så utbredt at Facebook torsdag besluttet å iverksette flere tiltak for å få bukt med fenomenet.

Det skal både bli lettere å varsle om at en melding er falsk, i tillegg til at Facebook vil engasjere utenforstående faktasjekkere. Falske meldinger vil bli merket slik at det kommer opp en advarsel hvis man ønsker å dele den med andre brukere.

– Vi tror på at man skal gi folk en stemme, og at vi ikke på egen hånd kan agere som sannhetens vokter, så vi vil håndtere dette problemet på en forsiktig måte, skriver Facebook i enpressemelding torsdag.

«Verste av det verste»

Selskapet skriver videre at innsatsen skal rettes inn mot «det verste av det verste, på klare svindelhistorier som blir spredt av spammere for deres egen vinnings skyld».

Hvis en rekke brukere varsler om at en nyhet er falsk, vil Facebook sende historien videre til faktasjekkere. Hvis de finner ut at den er usann, vil den bli merket som «omdiskutert», og det vil være en lenke som forklarer hvorfor.

De omstridte historiene vil ikke bli fjernet umiddelbart, men muligens vil de havne på bunnen av brukerens nyhetsstrøm. Samtidig vil det ikke være mulig for firmaer eller enkeltpersoner å betale for at disse historiene få ekstra god plass i strømmen. 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS